Home-p1-970×90
Home-p1-970×90

Агнешки горски гювеч

Необходими продукти:

1 кг агнешко месо, нарязано на парчета, от

100 г пречистено масло или зехтин

2 стръка праз, нарязани на кръгчета

500 г гъби, нарязани на половини

2 червени чушки, нарязани на кръгчета

2 зелени чушки, нарязани на кръгчета

2 люти чушлета

1 ч. л. листа от мащерка

1 ч. ч. бяло вино или розе

2 домата, нарязани на кръгчета или 200 г чери домати

1 глава чесън

½ ч. ч. ориз

1 връзка джоджен

1 връзка магданоз

 сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Месото се посолява и се изпържва на порции в маслото в дълбок тиган. Изважда се и се слага в глинен или чугунен съд с капак.

В същата мазнина се слага празът и се разбърква 3-4 мин. Прибавят се чушките, чесънът, мащерката и гъбите. След 7-8 мин. всички зеленчуци се сипват при месото.

В тигана от готвенето се наливат виното и 200 мл вода и се слага да поври 3-4 мин. Заливат се месото и зеленчуците, затварят се с капак и се пекат във фурна загрята на 160° С около 2 часа или докато месото омекне. Отделя се бульонът от печенето.

Добавя се измитият ориз, слагат се магданозът и джодженът. Залива се с 320 мл от бульона. Посолява се отново, ако има нужда. Отгоре се подреждат доматите и запича без капак 20 – 30 мин. или докато се свари оризът.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *