БРАТЯ ФЕРМЕРИ: Килограм агнешко трябва да е 20 лв., голяма мизерия е да отглеждаш животни

Братята фермери от село Ресилово, община Сапарева баня, Кирил и Георги Евтимови отглеждат 500 овце. Продават агнешко месо за Великден по 13,50 лв. за кг. В егрека над селото имат 300 агнета, които се надяват да продадат за Великден и Гергьовден. Ето какво рзаказа по телефона Кирил Евтимов:

„Продавам агнешкото по 13,50 лв./кг. За живо агне цената е 7,00 лв./кг. Тези цени се виждат скъпи за клиентите, но за да се отгледа едно агне до 10-15 кг, изисква много труд и храна. Агнетата се раждат около 1 кг. Някои клиенти казват: „Да, ама агнето бозае първия месец”. Така е, но майката, за да има мляко да го изхранва, трябва да се храни по три пъти на ден със сено и фураж. При 20 лв. за килограм ще имам минимална печалба, но няма кой да го купува на тази цена.

След празниците започва работа по полето. Трябва да купя тор за ливадите, които са десетки декари, за да дават повече трева за сено. Все по-трудно става с пашата. Едри земевладелци, които не отглеждат животни, взеха ливадите под аренда, те получават пари от фонд „Земеделие“ и ги отдават под наем на такива като мен. Налага се от месец май да изкарам стадото в планината на паша, което е много трудоемко. Стадото стои цяло лято в планината и на място произвеждаме с брат ми сирене за продан. Редуваме се да слизаме в селото. Винаги трябва да има човек при овцете.

Голяма мизерия и много труд е да отглеждаш животни. Ние сме свикнали от деца, а и близките много ни помагат, и успяваме да се справим. Всеки иска на трапезата прясно агнешко на по-ниски цени за празниците, но и на нас като фермери не ни е лесно. А започнеш ли веднъж да отглеждаш животни, се отдаваш изцяло на тази работа и нямаш собствен живот“, разказа К. Евтимов.

Той и брат му Георги са млади хора, все още нямат семейства. Рядко намират време да се съберат с приятели.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *