Бродерии по ръцете – новата опасна мода сред децата

В последните месеци социалните мрежи бяха залети от снимки на ръце с бродерии по тях. Опасната мода идва от скандалната японска анимация Tokyo Ghoul, в която един от персонажите непрекъснато покрива кожата си с шевове.

Бродериите по ръцете на пръв поглед изглеждат като игра. Иглата, с която се правят обаче, може да инфектира кръвта и да доведе до сепсис. Медиците предупреждават за реалната опасност от подобна намеса в организма и съветват родителите много внимателно да седят с какво се занимават децата им.

Шиенето по кожата, макар и опасно, има своите стотици хиляди последователи. Младежите не спират да се хвалят с творбите си от цветни конци, опитвайки се да надминат другите по въображение.

Едни от най-върлите фенове на бродериите по ръцете не се ограничават само до повърхността на дланите и пръстите. Те шият красиви шевици още на стъпалата, а понякога – и на устните си. Има фотоси на тийнейджъри, зашили горната си устна с долната.

В Китай модата е толкова разпространена, че освен родители вече притеснява и властите. Според органите на реда тя е свързана с популяризацията на смъртоносната руска игра Син кит и се опитват да пресекат всякакви опити за разпространението ѝ. До момента има един арестуван тийнейджър, който е обвинен в екстремизъм и ще бъде разследван. Въпреки мерките обаче модата вече навлиза и в Европа.

Играта Син кит тръгна от Русия в началото на тази година. Само няколко седмици по-късно тя стана причина за смъртта на тийнейджъри както в Европа, така и в цял свят, включително и Китай. Само в Русия жертвите бързо нараснаха до 200.

Родни тийнейджъри разказват, че след като влезеш в онлайн играта, трябва да изрисуваш на кожата си син кит с бръснарско ножче. Ако не изпратиш клипче как го правиш, следват заплахи. Докато според някои играта е просто шега, други са категорични, че води до пристрастяване.

Сектанската игра се заражда преди няколко години в Русия, но става масово популярна в началото на 2017-та. Начинът на свързване е през социалните мрежи с хаштаг. В най-голямата държава вече има десетки документирани смъртни случаи на подрастващи и задържани за склоняване.

Определена като игра на нерви, тя засяга най-лабилния контингент – децата. Симптомите, че подрастващият тийнейджър участва в Син кит, са белези по ръцете, безпричинно нощно ставане, притеснение, излизане от естествения биологичен режим, дълго прекарване пред компютъра.

Син кит е доказателството, че независимо къде се е зародила модата, тя може да плъзне из целия свят за часове. Това е и причината бродериите по ръцете да са толкова опасни. Вече има случаи на деца от Европа, качили снимки на своите произведения.ezine.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *