Българи, работили като роби в британска ферма: Там беше ад!

Българи  твърдят, че са работили във фермата за цветя в Корнуол, където чуждестранни работници са експлоатирани като съвременни роби. Такава информация се появи в британски медии, но от българското Министерство на външните работи са категорични, че такива наши сънародници няма, съобщава Нова.

Али и съпругата му Елена са на друго мнение. Те попадат на въпросното място и едва се измъкват от там преди няколко седмици.

„Бях стотици пъти уверяван, че всичко е перфектно, че отиваш там, започваш да работиш, осигурена ти е квартира, храна и ще взимаш не по-малко от 500 паунда на седмица”, разказва Али.

Реалността обаче се оказва друга.

„Трябва да имаш 90 паунда, когато постъпваш. Самата агенция ти взима между 500 и 800 паунда и 2 седмици си назад със заплатата, а трябва да имаш 2 седмици за удръжка”, разказва Елена.

Личните документи на постъпващите на работа се задържани още при пристигането им. А заплатата се оказва двойно по-ниска от обещаната.

„Работихме по 12 часа. Беше ад”, спомня си Елена.

Благодарение на роднини, семейството успява да събере пари, за да се прибере. Напускането на фермата приключва със скандал.

„Бях заплашен, че ако много говоря, ще бъда вкаран в затвора”, обяснява Али.

Фирмата-посредник, уредила работата зад граница, е „Оmega Work end Travel“. Намира се в Нова Загора. Не успяхме да открием никого нито на адреса, нито по телефона.

В момента българите във фермата са над 100, твърди Али.

„Има много хора, които не издържат на тези условия и искат да се приберат, но не могат да го направят, защото нямат пари”, продължава разказа си Али.

От посолството ни в Лондон поддържат връзка с британските власти за изясняване на случая.

„Засега не са установени български граждани, нито сред т. нар. „работодатели”, нито сред работещите във фермата”, обясни Константин Димитров, посланик на България във Великобритания.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *