Българска лечебна билка за жените

Белият равнец /achilea millefolium/ е една от най-познатите и разпространени билки в целия свят, която принадлежи към семейство Сложноцветни.

Представлява многогодишно тревисто растение, което достига височина 1 метър. Цялото е покрито със сиви власинки, които обуславят сиво-белезникавия му цвят.

Наименованието му Millefolium подсказва, че основната характеристика на растението са хилядите му листенца, които се разполагат по издължените стебла. Съцветията му са плоски, съставени от много на брой дребни цветове, наподобяващи кошнички. Използва се цялата наземна част на растението, с или без цветовете.

Белият равнец е лечебно растение, добър помощник при множество тежки заболявания, но на първо място е лечебна билка за жените. Не можете да си представите колко важен е белият равнец за тях.

Пастор Кнайп казва в статиите си: жените биха си спестили много беди, ако от време на време посягат към белия равнец! Дали се касае за младо момиче, което е склонно към нередовна менструация, или за по- възрастна жена, която е в критическата възраст или вече е излязла от нея, за всяка, млада или стара, е важно често пъти да изпива чаша чай от бял равнец.“ Из книгата на Мария Требен – „Здраве от аптеката на Господ“:

Той въздействува много добре на корема на жената, така че тя не би могла да направи нищо по-добро за здравето си, освен при разходка в гората или из полето да си набере букетче пресен бял равнец. Той расте по поляни и тесни коларски пътища, по пътни окрайнини и в края на житните ниви в големи количества

Цветовете са бели до розово-червени и ухаят тръпчиво ароматно на слънцето. По принцип цветовете трябва да се берат при силно слънце, тъй като тогава етеричните им масла и с тях и лечебната им сила се повишават.

Познавам една млада гостилничарка. за която изведнъж се разчу, че е болна от рак в корема. Предписаха облъчвания с кобалт. Близките трябваше да научат от лекарска страна, че заболяването е нелечимо.

Аз се сетих за пастор Кнайп и неговия съвет за коремни смущения и препоръчах на младата жена да пие ежедневно, колкото може да понесе, чай от бял равнец. Колко бях учудена, когато няма и след три седмици получих писмо, че тя се чувствува чудесно и бавно, но сигурно, възвръща нормалното си тегло.

Често пъти при възпаление на яйчниците още първата баня на половината тяло премахва болките, възпалението постепенно отшумява. Тези бани с бял равнец са също така успешни и при напикавания на стари хора и деца. Те са резултатни и при бяло течение. В тези случаи, наред с баните, трябва да се пие и чай от бял равнец – по две чаши на ден. При смъкване на матката се правят също бани на половината тяло с бял равнец продължителен период от време, всеки ден се пият по четири чаши чай от цариче на глътки и с тинктура от овчарска торбичка се масажира коремната област от влагалището нагоре. Миоми се отстраняват с помощта на бани на половината тяло с бял равнец, които се взимат ежедневно продължителен период от време, докато лекарският преглед установи отрицателен резултат 19-годишно момиче нямало менструация. Лекарят-гинеколог предписал противозачатъчни хапчета. Менструацията не настъпила, но за сметка на това пък гръдната обиколка на момичето нараснала невероятно и то отказало да взима повече противозачатъчни. Тогава майката дойде при мен загрижена. Препоръчах всеки ден да дава на момичето на гладно чаша чай от бял равнец. След четири седмици всичко бе наред и така е и до ден днешен. И в критическата възраст жената би трябвало да посяга редовно към чашата с чай от бял равнец – ще се спестят вътрешното безпокойство и други неразположения. Много здравословни са и баните на половината тяло с бял равнец. При нервни възпаления на ръцете и краката особено благоприятни са баните с прибавка на бял равнец. Белият равнец обаче трябва да се бере по слънчево обедно време. Най-често тези бани помагат още при първия път и премахват всички болки.

Докторът на медицинските науки Лутце препоръчва чай от бял равнец при „нахлуване на кръв в главата с болки, сякаш ще ти се пръсне черепът, освен това при световъртеж, гадене, болки в очите и кървене от носа…“. Мигренен пристъп, причинен от промяна на времето или фьон, минава често пъти само с една чаша чай от бял равнец, изпит горещ на глътки.

При редовна употреба на чая мигрената може напълно да изчезне.

Тъй като в стари билкарски книги белият равнец се нарича „избавление от всички беди“, то той може да се използува там. където сякаш всичко вече е загубено. Чрез своята кръвопречистваща сила той ще изтласка от тялото редица, загнездили се в него от години, болести. Трябва само да се опита. Не всеки знае, че белият равнец действува директно и чудесно върху костния мозък и стимулира там кръвообразуването.

Следователно той помага при заболявания на костния мозък, при които всяко друго лекарство е безсилно, дори при наяждане на костите, за което се прилагат лечения с чай, бани и разтривания с тинктура от бял равнец. Белият равнец е добро средство за кръвоспиране при кървене на белите дробове и може, в комбинация с корен от аир, да излекува рак на белите дробове.

Аировите корени се дъвчат денем, а от чая от бял равнец се пие сутрин и вечер по една чаша на глътки. Чаят помага много бързо при кървения в стомаха и силно кървящи хемороиди, както и при болки под лъжичката и силни стомашни киселини.

При простудявания, гръбначни или ревматични болки трябва да се пие много чай от бял равнец и то горещ, колкото може да издьржи човек. Чаят стимулира правилната дейност на бъбреците, премахва безапетитие, отстранява газове и спазми в стомаха, смущения в черния дроб, възпаления на стомашно-чревния тракт, повишава дейността на чревната жлеза и спомага по този начин за редовно ходене по голяма нужда. Тъй като той помага чудесно и при смущения в кръвообращението и съдови конвулсии, може най-горещо да се препоръча при ангина пекторис.

Неприятен сърбеж във влагалището се отстранява чрез промивки и бани на половината тяло с екстракт от бял равнец.

От цветовете на белия равнец може да се приготви много добър мехлем за хемороиди

ДИЕТА С БЯЛ РАВНЕЦ ЗА ПЛОСЪК КОРЕМ Всеки ден изпивайте по три чаши чай (сутрин, обед и вечер) и винаги ще имате плосък корем. Дъбилните вещества и горчивите съставки на белия равнец ще ви помогнат да се справите с подутия корем. За 1 чаша чай залейте 1 препълнена лъжица бял равнец със 150мл вряща вода.

Похлупете го и го оставете да се запарва 15 минути, прецедете го и го изпийте

НАРОДНИ РЕЦЕПТИ С БЯЛ РАВНЕЦ Най-широкото приложение на белия равнец е под формата на чай. Чаят от лечебното растение се прилага при менструални проблеми, като ефикасно кръвоспиращо средство. Действа седативно при жени в климактериум, ценно помощно средство е при бяло течение, миома или възпаление на яйчниците. Чаят от бял равнец нормализира двигателната и секреторната функция на стомаха.

Лечебната напитка е чудесно болкоуспокояващо средство. Този чай е обявен за един от най-полезните и лечебни. За да си го приготвите, залейте 15 мг от билката с 200 мл вряща вода.

След като изстине, приемайте по една супена лъжица, 3 пъти дневно преди хранене. С отварата от бял равнец може да се правят гаргари при възпаление на устната лигавица и кървене на венците. Сушен Бял Равнец Запарката от бял равнец се препоръчва при хора, страдащи от киселини, гръдна жаба, чревни инфекции и кръвоизливи в стомаха. За целта трябва да се изпиват по 2-3 чаши дневно.

Чаят е бял равнец е полезен и при жлъчни и чернодробни инфекции, защото билката успокоява спазмите и увеличава секрецията на жлъчен сок. Мехлемът от бял равнец е много ефективен при хемороиди. За целта загрейте 90 г свинска мас /премита/ или обезмаслено масло и прибавете 15 г дребно накъсани пресни цветове от билката и 15 г нарязани листа от малина. Запържете леко получената смес и махнете от котлона. На следващия ден леко затоплете мехлема, прецедете го с ленена кърпа и го насипете в малки бурканчета.

Съхранявайте в хладилник.

Баните със запарка от бял равнец са полезни както при хемороиди, така и при бяло течение, инконтиненция на урината, възпаления на яйчниците, вагинит и други гинекологични инфекции . За да приготвите банята, накиснете 100 г от билката в студена вода и оставете за една нощ. На следващия ден кипнете сместа и я прецедете. Компресите от бял равнец помагат при натъртвания, навяхвания, порезни рани и различни изгаряния. Тинктурата от бял равнец е много ефикасна при настинка и ревматични болки. Накиснете шепа бял равнец в 300 мл ракия или медицински спирт и оставете да престои две седмици.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *