Вижте няколко мита за лятото

Слънчевите лъчи, обществените басейни, опасностите за времето и малките кръвопиещи насекоми са част от преживяванията на лятото, които могат да ни донеса здравословни проблеми. Това е и сезонът, в който много хора се мотивират да отслабнат, защото смятат, че заради топлото време това ще бъде по – лесно. Дали обаче всичко това е вярно, пише profit.bg. Вижте няколко стари митове за лятото, които трябва да разбием.

Носете слънцезащитни продукти през цялото време
Знаете, че трябва да „нанасяте слънцезащитни продукти“, дори и да не сте на плажа. Това е така, но донякъде, защото малко слънце е добре за вас, тъй като помага на тялото да набави витамин Д.

Солариумите са безопасни
Според дерматологът д-р Елизабет Хейл и при тях тялото е изложено на ултравиолетова радиация. „Още преди да навършите 35 години, увеличавате шанса си да развиете рак на кожата с 75 процента. С всяка сесия го увеличава с още 20% „, добавя тя.

Изгаряте повече калории, когато е горещо
Независимо дали е горещо или студено, тялото трябва да работи, за да поддържа постоянна температура. Когато е твърде топло, вие се потите, което е защитна реакция на организма. Дори да изгаряме някоя калория повече, се измаряме по – бързо, което ни кара да правим по – малко упражнения. В крайна сметка тялото ви не изгаря значително повече калории.

Трябва да тренираме поне един час, за да отслабнем
Не е нужно да тренираме дълго, особено когато е топло отвън и рискът от топлинен удар се увеличава, казва д-р Уелс. „Реалните ползи от физическата активност започват да се натрупват на 15-20 –тата минута“, добавя той. По думите му трябва бъдем много последователни. Разходката всеки ден в продължение на 15 минути намалява риска от рак на гърдата и дебелото черво до 40%.

Можете да ядете всичко, което искате, защото упражнявате
„Вие не можете да надхитрите лошата диета“, казва д-р Уелс. „Ако ядете твърде много преработена и нездравословна храна, то наистина няма значение колко упражнявате“, добавя той. „Ако искате по – малко мускули, но и по-малко мазнини, премислете храненето си. С него започва всичко. Упражненията са бонус.“

Осем чаши вода на ден са достатъчни
Колко вода трябва да пие, зависи от човека, казва д-р Уелс. Осем чаши са разумни, но често се нуждаем от повече. Например повече вода ни е необходима, ако сме под стрес, упражняваме се или сме на място със сух климат или висока надморска височина. „Най-добрият начин да разберете дали сте дехидратирани е да погледнете урината си“, казва д-р Уелс. – Ако е светло жълтa, вероятно сте добре.  Ако е по-тъмно жълта, тогава имате нужда от повече вода. “

Чесането на ухапвания от комар помагат
Една от най-досадните страни на лятото са ухапванията от комари. Те могат практически да ви подлудят, докато се съпротивлявате на желанието да се чешете. Това облекчава за момент, но може да разраните кожата и да инфектирате мястото. Затова нанесете успокояващ крем.

Всяка напитка е хидратираща
В разгара на лятото, когато слънцето пече силно, понякога всичко, което искате, е хубава освежаваща напитка, която да ви помогне да се хидратирате и охладите. Единственото условие е тя да студена. Много хора достигат до бира или друга алкохолна напитка, но това е грешка. Стойте далеч и от кофеиновите напитки. Тези течности имат тенденция да извличат вода от тялото и да помагат за дехидратацията.

Не влизайте във водата веднага след хранене
Стара поговорка, че трябва да изчакате най-малко 30 минути след хранене преди да влезете във водата. Чували сте го милион пъти от майка ви. Вероятно се е опитвала да ви накара да се отпуснете за малко на плажа. За момента обаче няма установена зависимост между инцидентите и храненето. Така че ако сте се хранили умерено, няма проблем да поплувате.

Горещото време ускорява метаболизма
Тялото ще намери начин да се запази хладно, предимно чрез изпотяване. Въздействието на горещото време върху метаболизма е спорно и ако има такова, то е много малко, особено ако добавяте към диетата си и  упражнения.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *