Гала аут от ефира заради брутални удари срещу телевизията

Най-малко 2 глоби от Съвета за електронни медии е довлякла Гала на Нова телевизия заради предаването „На кафе“. От началото на годината на частната медия са наложени финансови санкции в размер на общо 18 хиляди лева, като е много вероятно да има и други присъди, тъй като към днешна дата СЕМ е обявил наказателните си постановления до 25 април, пише ретро.

 През същия месец Съветът за електронни медии е издал две наказателни постановления с дати от 10.04 и 25.05, чрез които налага имуществени санкции на „Нова Броудкастинг Груп“ АД. Първото е заради изданието на „На кафе“ от 16.12.2016 г., гост на което е Гал Сасон, астролог и специалист по кабала.

Старши инспектор на СЕМ е установил административно нарушение – скрито търговско съобщение по смисъла на чл. 75, ал. 2 от Закона за радио и телевизия, тъй като представя с думи и картина дейността и услугите на Гал Сасон, като с това представяне доставчикът на медийни услуги „Нова Броудкастинг Груп“ целѝ осигуряването на реклама чрез предаването „На кафе“. „Налице е рекламно послание, използвано с комерсиални цели – чрез зададените въпроси (Гала: Първо, да започнем с причината да си в България този път, освен, разбира се, да ми гостуваш?) и съответните отговори (Гал Сасон: „Да, не идвам като турист, а също и да предложа един семинар за новата 2017-а в хотел „Хемус“. Това ще бъде в събота, в шест и половина, и ще говорим за цялата астрология на 2017 г. … и в неделя, от десет до пет, ще направим един семинар, който ще бъде за напреднали в астрологията) аудиторията да се информира за събитието, което би осигурило и по-голям брой участници в семинарите. При извършена справка за семинара се установява, че същият не е безплатен, т.е. представянето му чрез предаването би осигурило и съответните приходи от закупуване на билети при предизвикан интерес у аудиторията“, пише в наказателното постановление №РД-10-35/ 10.04.2017 г.

При извършен преглед на приложения запис на предаването се установява, че освен в разговора с госта предстоящият семинар е представен многократно и чрез надписи на кроул, които представят темата, часовете и мястото на лекциите.

За въпросното предаване със Сасон Нова тв е глобена с 3000 лева. Доста по-висока обаче е санкцията за изданието от 1 февруари тази година, в което е излъчено съдържание за наркотични вещества. На въпросния ден, в периода от 10:03 часа до 10:24 часа, репортерката Ася разказва за посещението си в Перу. По време на разговора между Гала и Ася екранът е разделен на две части по вертикала и се вижда Ася пред чаша, пълна със свежи листа от кока. Ася взима листо кока и дъвчейки го, намига на камерата. След което в кадър Ася предлага пакетче чай от кока на водещата в студиото. Докато Ася разказва, камерата показва на зрителите две червени чаени чаши с гореща вода, в които те запарват пакетчетата с чай от кока.
Кокаиновият храст е включен в списъка на растенията с наркотични вещества и употребата на такива вещества е забранена съгласно законодателството на Република България. Според експертите в СЕМ с показването на кокаиновия храст в ефир и обяснението за благоприятното въздействие на листата от кока и чая от кока върху човешкия организъм, без дори да се посочат възможните последици от продължителна употреба, Гала и репортерката й Ася са създали опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, каквито е възможно да е имало сред зрителите в по-горепосочения часови пояс.
Санкцията за Нова“за предаването с чая от кока е в размер на 15 бона.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *