Home-p1-728×90
Home-p1-728×90

Гроздето е като балсам за тялото

Обичате ли да похапвате грозде? Има различни видове сортове на пазара, отличаващи се със своя цвят и вкусови качества. Те са богати на витамините А, В-6, В-12, С и D, калций, желязо и магнезий. Въпреки това не трябва да прекаляваме с консумацията на тези плодове, защото съдържат и доста захари.

Много американски проучвания показват, че включването на грозде в диетата може да бъде полезно за здравето. Ето защо:
1. Пълно е с антиоксиданти

Гроздето е богато на тези вещества, които съдържат в себе си от фитонутриенти от каротеноиди до полифеноли. Именно тези фитонутриенти помагат в предотвратяването на някои видове ракови заболявания и помагат за поддържането на здравето на сърцето. Сред полифенолите, ресвератролът е известен със своите чудодейни свойства. Той потиска образуването на свободни радикали, които са причина за развитието на рак, разширявакръвоносните съдове, улеснява кръвообръщението и понижава кръвното налягане.

Съдържанието на антиоксиданти е най-високо в семената и кожата на гроздето.
2. Предотвратява проблеми с кожата

Установено е, че ресвератролът в червеното грозде предотвратява признаци на стареене и други кожни проблеми. Според изследване, проведено от екипа в Университета на Калифорния, Лос Анджелис (UCLA), веществото, комбинирано с бензоил пероксид, се бори с бактерията, причиняваща акне.

3. Съдържа много калий

100 грама плод от грозде съдържа 191 мг калий. Високият прием на калий и намаляването на съдържанието на натрий може да окаже благоприятно влияние върху организма. Калият също така противодейства на излишния натрий. Понякога ниско-натриева висококалиева диета е много по-полезна при високо кръвно налягане, висок холестерол и сърдечно здраве, отколкото другите (но не трябва да се започва без предписание от специалист.

4. Подобрява зрението

Резултатите от изследване, проведено от Университета в Маями, Флорида, сочат, че гроздето подобрява зрението на клетъчно ниво и противодейства директно на оксидативния стрес.

Включването на грозде в менюто ни води до по-ниски нива на възпалителни протеини и по-големи количества протективни протеини, които подобряват здравето на очите.
5. Подсилва работата на мозъка
Ресвератролът в плода помага за увеличаване на притока на кръв към мозъка и така ускорява умствените реакции. Проучване, направено от Университета в Швейцария, установява, че въпросното вещество може да помогне да помогне за отстраняване на плаките и свободните радикали, които засягат мозъка.
6. Укрепва коленете

Дневният прием на плода може да помогне за облекчаване на болката в коляното, особено на такава, предизвиканана от симптоматичен остеоартрит. Гроздето е богато на антиоксиданти, сред които най- полезни са полифенолите, които спомагат за подобряване на гъвкавостта и подвижността на ставите.
7. Има противовъзпалителни свойства

Установено е, че гроздето съдържа определени ензими, които предизвикват противовъзпалително действие. Умерената консумация на плода помага за облекчаване на артериите, насърчава здравето на сърцето и помага при други ремонтни функции на тялото.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *