Гърция връща в затвора наркобарона на Петричко

Гърция настоява за предаването на петричкия Ескобар Огнян Атанасов, за да го тикне в панделата! Съдебните власти в южната ни съседка през няколко месеца пускат документи до родните магистрати с искане за връщане на българина, който избяга от тамошен затвор, научи „България Днес“. Към момента обаче делата срещу Атанасов са спрени, включително и европейската заповед за ареста му, издадена от гръцките органи. Причината е, че наркобаронът от долината на река Струма психяса и от месеци се лекува в столична болница. През 1995 г. Огнян Атанасов е задържан в Гърция при опит да шитне 2 кила хероин на агент под прикритие. Осъден е на 18 години затвор, но на 24 ноември 1998 г. бяга от затвора „Касанра“ на полуостров Халкидики. Впоследствие Гърция издава няколко европейски заповеди за арест, като местните власти го дирят и за общо 11 престъпления, извършени в южната ни съседка след бягството му до 2003 г. Българският съд отказва да го екстрадира с различни мотиви – от нередовни документи до това, че няма дадени гаранции за обратното му връщане. „Не ме пращайте в Гърция. Там ще умра“, моли петричкият Ескобар родните магистрати. Преди години те все пак обещават на гръцките си колеги, че ще го предадат, но когато делата му у нас приключат.

В България Атанасов е погнат по дела за дрога и пране на пари, които в момента са спрени. Мотивите за това са, че той е станал зависим от медикаментите до степен, че не може да участва в съдебни процеси. По делото за пране на пари в Окръжния съд в Благоевград бяха разпитани 24-те свидетели и изслушани вещите лица, но точно на финалната права преди пледоариите процесът бе спрян. По този случай Огнян Атанасов бе арестуван през април 2011 г. на магистралата край Благоевград на връщане от МВР болница и в присъствието на адвоката му Тома Гунчев бе привлечен като обвиняем за пране на 100 000 лв. от наркотици. Другото дело за наркобанда в спецсъда е спряно спрямо Огнян Атанасов, но продължава срещу останалите подсъдими – Антон Хаджийски, Васил Кръстев-Цульо, Марин Яръмов, Валентин Петров и Ангел Трайков. Те са заключени точно преди 8 години. При акцията в къщата на петричкия Ескобар са открити 55 хиляди евро, 4500 долара, злато и 300 г амфетамини, а от домовете на неговите подчинени са иззети 1 кг кокаин, 900 г хероин, 7000 долара и близо 300 000 евро.

Според разследващите Oгнян Атанасов cъздава локална гpyпировка в Петричкия регион. Участниците в нея са местни хора от селата Тополница и Вълково, част от които са и роднини помежду си. Въпреки че бандата не използва джипове, охрана, мутренска бригада или показност, тя успява да просъществува през годините между големите риби на наркопазара. Докато търка подсъдимата скамейка, Ескобара се оплаква от множество травми от катастрофи – счупени кости, изваден далак, комоцио. Споделя, че има „някакви неща на задника“ и че с втората му жена Даниела не могат да имат деца и опитват ин витро. Лекарите посочват, че той страда от паркинсон, нарушения на речта и на паметта. По време на ареста залинява, отслабва драстично и се променя до неузнаваемост. Зрението му се влошава и трудно ходи сам. От някогашният крими герой остава една развалина.

Шуреят става кмет, тъщата крие кинти

Шуреят на петричкия Ескобар – Антон Ханджийски, който също е подсъдим като участник в наркобандата, стана кмет на санданското село Вълково. Той се яви на последните местни избори и спечели още на първи тур с 57,75%. Майка му Богданка Ханджийска, която се пада тъща на Огнян Атанасов, беше кмет на селото в периода 2007-2011 г. Наскоро тя призна за скрити 300 бона, припечелени от производство и трафик на марихуана, за които отнесе година и половина условно. В къщата й на различни места са открити скатани 132 000 евро, 21 500 лева и златни накити.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *