Дупничани заедно с кмета М. Чимев почетоха 3-ти март

Стотици дупничани, начело с кмета на община Дупница инж. Методи Чимев, заместник –кмета Крум Милев, представители на Общински съвет-Дупница, футболистите от първия тим на ФК“ Марек“, заедно с момчетата от школата, водени от цялото спортно –техническо ръководство, начело с Вицепрезидента на отбора Васил Василев, изпълнителния директор на ФК“ Марек“ Янек Кючуков, представители на политически парти, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва,организация „Патриоти Дупница“,поднесоха венци и цветя пред паметника на Опълченците в чест на днешния 3-и март, освобождението на България от Османско робство.Тържествено бе издигнат трикольорът, като той премина през целия площад „Свобода“ в ръцете на момичета и момчета облечени в народни носии.

„Нека сведем глава пред предците, пожертвали живота си за свободата на Отечеството. Предците, героично жертвали се, за да изкупят греховете на страхливите и мълчанието на слепите за петвековните сълзи на Майка България. Нека сведем глава за почит, но нека и вдигнем глава по-горди от всякога. Защото днес празнуваме. Празнуваме, че сме наследници на гордите и смелите, че имаме в завещанието си не само печат на териториална независимост, но и плам да отстояваме и почитаме личната си и национална свобода. Да не забравяме, че свободата не е дар, а се отстоява всеки ден, с всяко решение, с всяка дума и дело“, каза в тържественото си слово кметът на община Дупница инж. Методи Чимев. Празничната програма продължи с участието на смесен хор “Рилски звуци” към НЧ “Зора 1858”, с ръководител Йорданка Василиева, танцов състав “Зора”, към НЧ“ Зора 1858“ с ръководител ДилианаДиканска, танцова школа “Терпсихора”, ВС „АртПоп”, фолклорно трио “Авлига” към НЧ “Пейо Яворов 1978” и балетна школа към НЧ “Зора 1858”.

По случай Трети март, за ценителите на изобразителното изкуство, в галерия“ Околийска къща“ беше подредена изложба“Ексцерпции“, която включва60 творби на най-именитите български художници, сред които акад.Светлин Русев, Дечко Узунов, Илия Бешков и феноменалния Христо Явашев- Кристо. Тези уникални картини са от художествения фонд на единствения по рода си на Балканите Исторически музей – Панагюрище. Изложбата беше открита от уредника на Общинска галерия Катя Йоцова. Дългогодишният хорист от Мъжки хор“ Свети Иван Рилски“ –Дупница Христо Дръндаров рецитира стихотворението“В Механата“ от Христо Ботев, а известната художничка Цветанка Христова, която е била студентка на акад. Светлин Русев, рецитира свое стихотворение“ Прокудени“. В празничната програма е включен конкурс за рецитация“ Свобода или смърт юнашка“, тематична изложба“ Три багри“ и музикален спектакъл „България, това си ти“ в ДТ“ Невена Коканова“ гр. Дупница.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *