Експерти за починало в Ямбол дете: Състоянието му е отговаряло на код червено

Малката Александра Дюлгерова е била приета детското отделение на МБАЛ-Ямбол в състояние, равнозначно на „код червено“ – това стана ясно по време на изслушването в Бургаския апелативен съд на вещите лица, изработили петорната съдебномедицинска експертиза в досъдебното производство, съобщи „24 часа“.

Момиченцето на година и 8 месеца почина през април 2010 г. Прокуратурата обвини за проявена небрежност д-р Славка Бързанова, шеф на детското отделение. На първа инстанция делото се гледа в Сливен, а съдът призна педиатърката за виновна и я осъди на 2 г. условно.

Бързанова се защитава от екип столични адвокати сред които Ина Лулчева и Иван Сотиров.

Родителите на починалата Александра не присъстваха на съдебното заседание. Те се представляват от ямболската адвокатка Ваклена Кънчева.

До късно след обед продължи разпитът на експертите като председателят на съдебния състав Деница Вълкова подчерта, че рядко се прави толкова подробно съдебно следствие на втора инстанция.

Експертите обясниха, че през 2010 г. терминологията „червен код“ не е същестувала, тя е въведена преди няколко месеца. Дотогава е имало три степени: спешна, неотложна и бърза помощ, съотносими към състоянието на пациента.

Тревожните сърдечни симптоми и затрудненото дишане според доц. Мария Грозева са били достатъчна индикация. Такива пациенти се поставят на активна реанимация, заяви тя. Доцентът говори от името на останалите медици в петорната експертиза.

Магистратите разпитаха съдебния лекар от МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол д-р Кирил Попов, който подробно обясни по какъв начин се вземат, обработват и съхраняват части от вътрешните органи.

При разпита на вещите лица детайлно бяха коментирани и хистологичните изследвания на взетите тъканни проби от органите на починалото дете.

Съдът разпореди извършването на допълнителна експертиза. Вещите лица трябва да допълнят заключението си и да го представят в следващо съдебно заседание.Делото в Апелативен съд Бургас ще продължи на 27 април.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *