Жесток удар по джоба на всички българи! Идва шоково поскъпване на …

Млечните продукти поскъпват и тенденцията ще се запази и през следващите месеци.

Българските производители имат завишени разходи, а това плавно води и до покачване на цената на млечните продукти за крайния потребител. Изкупната цена на прясното мляко е по-висока и това води до увеличение на цените, обясни за Дарик председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров:

„Цената на млечните продукти се увеличава. И не само краве маслото, но и на другите млечни продукти се повишава. В Европа са започнали по-драстични увеличения на цените на млечните продукти и това се дължи на един основен фактор – ако сравняваме цената на основната суровина, защото млякото е суровината в млечните продукти, в сравнение със съшия период на миналата година в момента има поскъпване около 40% на сурово мляко.

Миналата година, дори и в Европейския съюз средно беше около 23 до 25 цента само килограм мляко, а тук около 55 ст. литър мляко. Така че в момента цената, както в Европа, така и в България, е повишена.

В Европа цената на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 ст. Говорим за мляко, отговарящо на всички хигиенни показатели спрямо европейските критерии“, каза Зоров.

Маслото поскъпва заради по-високото потребление на шоколад, заяви директорът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *