Заради закъснели документи за освидетелстване! Експерти от РЗИ влязоха на проверка в ТЕЛК-овете в Благоевград

Проверка на дейността на двата състава на Териториалните експертни лекарски комисии /ТЕЛК/ в Благоевград извършват експерти от Регионалната здравна инспекция на Пиринско. Първи и втори състав на ТЕЛК са част от структурата на МБАЛ – Благоевград, въпреки че в тях не се осъществява болнична дейност. Проверката, която е сред коментираните в бялата гилдия теми, е започнала през изминалата седмица. Две са комисиите, които проверяват ТЕЛК-овете, едната с председател директора на „Медицински дейности“ д-р Ал. Костов, другата се води от зам. директора на РЗИ – Благоевград д-р М. Кметски. От Здравната инспекция отказаха коментар с мотив, че в момента се изготвят докладите и резултатите от проверката ще станат известни след седмица.

Една от причините за проверката са постъпили жалби за закъснение на документите за освидетелстване и преосвидетелстване на пациенти с временна и трайна неработоспособност, срокът е 3-месечен, но при част от пациентите не е спазен.

Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев заяви, че закъснението е поради огромния обем работа и дефицит на кадри. „Всеки ден постъпват по 10-20 заявления, които се обработват, и се насрочва дата. Всяка седмица се командироват и екипи за освидетелстване на тежко болни на адреси по местоживеене в региона, които не могат да бъдат транспортирани до МБАЛ – Благоевград. Това са пациенти от цялата област. За един работен ден се консултират по 12 пациенти, лекарският преглед е около 20 минути, след което документите се обработват и се предават. В едномесечен срок се освидетелстват или преосвидетелстват по 300 пациенти от състав на ТЕЛК, за изминалата година са 7520 болни. В първи състав на ТЕЛК работят на щат трима лекари, във втори състав са четирима. За съжаление недоволни са както пациентите, така и самите работещи в ТЕЛК-овете. След закриването на специализираните експертни лекарски комисии по очни, белодробни и психични заболявания, които до 2014 поемаха специалисти в София, освидетелстването на болните с тези заболявания се осъществява от общи ТЕЛК с участието на съответни специалисти – психиатър, офталмолог и пулмолог. Реорганизацията на работата на медицинската експертиза доведе до натоварване на ТЕЛК-овете по местоживеене на тези болни – заяви д-р Митев и допълни: Всички пациенти могат да получат информация и да направят справка за движението на своите документи в регионалните картотеки на медицинските експертизи. При отсъствие на член на лекарския състав трябва да се командирова друг специалист от друго звено, защото, за да се извършва освидетелстване, трябва да има необходимия състав. И в двата състава на ТЕЛК – Благоевград лекарите са на пенсионна възраст, единствено председателите не са пенсионери”, заключи д-р Митев.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *