За пръв път в ЮЗУ бивши състуденти от 21 випуска се събраха на обща среща

С първата по рода си обща среща на завършилите „Физическо възпитание и спорт” в ЮЗУ – Благоевград бивши студенти си припомниха с вълнение годините в университета и отпразнуваха 25 години от създаването на специалността. За четвърт век във Факултета по педагогика на ЮЗУ са се дипломирали над 800 учители по физическо възпитание и спорт от 21 випуска. И въпреки че на срещата дойдоха едва 50 от завършилите, те дадоха заявка емоционалното събитие да се превърне в традиция.

„Нито една специалност досега не е организирала такава обща среща, надяваме се „да повлечем крак“ и други да последват примера ни“, сподели главният виновник за събитието ас. д-р Стефан Кинов от випуск 2005, понастоящем преподавател в Катедрата по теория и методика на физическото възпитание.

Физкултурниците бяха изключително радостни да видят отново и част от любимите си преподаватели. Те с вълнение прегърнаха обичаните от всички Димитър Въчков, един от основателите на специалността проф. д-р Атанас Георгиев, настоящия ръководител на катедрата и зам. декан на Факултета по педагогика доц. д-р Валери Цветков, като и доц. д-р Даниела Томова. На срещата дойдоха и новите попълнения в академичния състав – гл. ас. д-р Невяна Докова, също завършила „Физическо възпитание и спорт” в ЮЗУ през 2004 г., докторант Янко Руменов от випуск 2011 и дългогодишният секретар на катедра ТМФВ, сега изпълняваща тази длъжност във Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт, Йорданка Шопова. Присъстващите почетоха паметта на проф. д.п.н. Руси Русев, оставил трайна следа в сърцата на всички свои студенти.

„Развълнуван съм не по-малко от вас. Много ми е приятно да ви видя в този състав. Винаги може да разчитате на нас и да ни се обаждате, когато идвате в Благоевград”, обърна се към присъстващите доц. д-р Валери Цветков и им пожела много здраве, щастие и успехи.

Преподавалият на всичките 21 випуска и пръв ръководител на катедра ТМФВ проф. д-р Атанас Георгиев си спомни как през 1992 г. със заповед на тогавашния министър-председател Филип Димитров в ЮЗУ стартира обучението по „ Физическо възпитание и спорт”. Той вдигна първия тост и отправи емоционален поздрав към присъстващите.

Тон за веселбата дадоха физкултурниците от випуск 2000, сред които са общинският съветник Рашко Динков, бившият младежки лидер на партия ГЕРБ в Благоевград Лазар Андреев, кметът на Дъбрава Росен Георгиев, учителят по физическо в Слащен Камен Балкански, колегата му от Вълкосел Бейзат Вели, преподавателят в петричкото 3-о ОУ Николай Пиргов и много други педагози, бизнесмени…

Групата на завършилите преди 17 години бе най-многолюдна – 25 човека, и със солидното си присъствие „отсрами“ останалите випуски. Истински открит урок на дансинга изнесоха спортният журналист Валентин Иванов и учителката от Перник Румяна Георгиева, завидни умения демонстрираха и преподавателите начело с Димитър Въчков, който бе в центъра на купона.

С музикални поздрави, наздравици и танци купонът в университетската база „Бачиново“ продължи до малките часове на нощта и празнуващите си обещаха да се съберат отново догодина.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *