Изтича крайния срок за Карлес Пучдемон да се откаже от обявяването на каталунската независимост

Президентът на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон трябва да се откаже от обявяването на независимост на областта от Испания или да се сблъска с безпрецедентен ход от страна на правителството в Мадрид, което заплаши да отнеме автономния статут на региона, предава Франс Прес, цитиран от Фокус.

Пучдемон, който предизвика най-сериозната политическа криза в Испания от десетилетия, след като проведе референдум за независимост на Каталуния от Испания на 1 октомври, въпреки че Конституционния съд на страната го обяви за нелегитимен, получи срок до 10 часа (11 часа българско време) на 19 октомври, за да каже ясно дали обявява едностранно независимост на региона или не.

Правителството на министър-председателя Мариано Рахой заплаши, че ще използва член 155 от испанската конституция – мярка, която би позволила на Мадрид да отнеме автономния статут на Каталуния – ако Пучдемон не се откаже от намеренията си да обяви независимост.

В Испания има колебания по въпроса, дали налагането на директно управление над автономната област няма да задълбочи още повече кризата.

Един от лидерите на „Каталунската европейско-демократична партия“ на Пучдемон, Марта Паскал, каза на репортерите, че ако Мадрид задейства член 155, партийните членове ще поискат от лидера си да обяви независимост незабавно.

От своя страна, изглежда правителството на Рахой е предложило на каталунските сецесионисти изход от ситуацията в последния момент, чрез провеждането на регионални избори, санкционирани от Мадрид, които биха позволили на избирателите в Каталуния да определят сами бъдещето си.

Източник от правителството на Рахой е споделил пред Франс Прес, че провеждането на избори ще се счита за „връщане към законността“ от страна на Пучдемон, докато лидера на опозицията в Мадрид Педро Санчес, от Испанската социалистическа работническа партия, „без съмнение“ би се отказал от използването на член 155.

В отговор, източник от каталунското правителство заяви, че изборите „не са сред приоритетите“ им, но не са изключени.

„Няма да реагираме на неофициални декларации от правителството“, е казал източникът. „Чакаме да видим какво ще реши (Мадрид) утре“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *