Инфекциозно отделение в МБАЛ – Разлог застрашено от затваряне, единственият специалист д-р М. Георгиева се оттегля в пенсия

Инфекциозното отделение в МБАЛ – Разлог е застрашено от затваряне поради липса на специалисти. Единственият лекар в него е д-р Маргарита Георгиева, която е в пенсионна възраст и вече е решила да се оттегли. Засега тя не е депозирала официално уведомление, но е заявила устно желание за това. Към момента лекарката е в болничен, тъй като има здравословен  проблем. От болницата потвърдиха, че отделението има вероятност да затвори врати, ако скоро не се намери специалист, който да заеме мястото на д-р Георгиева,  и споделиха още, че очакват всеки момент тя да подаде официално уведомление за напускане.

„Ситуацията наистина е тревожна, тъй като няма специалисти по инфекциозни болести, нямаме и депозирани молби до момента, въпреки че мястото е обявено. Уведомил съм за проблема и община Разлог, и Общинския съвет. Те са добре запознати със ситуацията”, каза директорът на МБАЛ – Разлог Божидар Велев и изрази надежда д-р Георгиева да промени намеренията си да се оттегли.

От община Разлог също са загрижени и търсят варианти за справяне с проблема, тъй като евентуално затваряне на отделението би създало неудобства най-вече за пациентите, които ще бъдат най-потърпевши и ще им се наложи при нужда да търсят помощ в други болнични заведения, а най- близките такива са Благоевград и Гоце Делчев.

„Сериозно сме загрижени и полагаме максимални усилия, каквото зависи от нас като институция, да го направим, въпреки че не е много. Положението е доста притеснително и не знаем как ще се развият нещата занапред. За тази специалност в Разлог няма специалист и като цяло в страната има много малко подготвени кадри. Това, което аз ще направя, е да се опитам да говоря със заместник-министъра на здравеопазването, въпреки че не знам дали ще има някаква полза от това. На този етап има шанс да бъде назначена една млада лекарка, но само като втори лекар, т.е. като помощник лекар, затова се надяваме д-р Георгиева да остане още малко, разбира се, ако здравето й позволи, защото в крайна сметка то е най-важно”, коментира загрижен кметът на Разлог инж. Красимир Герчев. Той сподели още, че не ниското заплащане е причина да не могат да се намерят кадри.

„Разговарял съм с хора от гилдията и те са на мнение, че не заплащането е основна причина за недостига на квалифицирани кадри. Преди пет години бяха прекратени специализациите, което създаде дефицит като цяло на специалисти и сега, докато се навакса, този период ще бъде доста труден. Моето мнение е, че схемата и методиката на кариерното им израстване и квалификация е най-големият проблем, т.е. взимането на специалност и след това специализация и работа“, допълни градоначалникът.

Информационна табелка за отсъствието на д-р Георгиева е поставена и на вратата на отделението по инфекциозни болести, на която пише, че тя няма да извършва прегледи до 31.07.2017 година. След тази дата би трябвало да стане ясно какво е решението на д-р Георгиева, което ще реши и съдбата на отделението – дали то ще продължи работа, или ще бъде закрито.

Вакантно място за лекар по инфекциозни болести за нуждите на МБАЛ – Разлог е обявено и в Бюрото по труда още преди две седмици. Освен него болничното заведение е обявило свободни позиции и за още двама хирурзи, двама анестезиолози, които също са дефицит в Разлог и за момента болницата разполага само с един лекар анестезиолог, както и една медицинска сестра.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *