Кадри от Пиринско номинирани за ВСС!

Съдиите избират свои представители за членове на Висшия съдебен съвет /ВСС/. В момента тече гласуването.  Секцията за гласуване с хартиени бюлетини, която се намира в съдебната палата в София, беше отворена точно в 8 часа. Кандидатите за членове на кадровия орган са 27. Те се борят за 6 места в съдийската колегия на ВСС.  Съдия и прокурор от Пиринския край са номинирани за членове на ВСС от парламентарната квота.  За съдийската колегия ГЕРБ издигат заместник-председателя на Върховния административен съд и вече веднъж член на съвета Боян Магдалинчев. Той започва кариерата си от Окръжен съд – Благоевград, след като завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1978 г. Една година е стажант съдия, след което става юрисконсулт в Горско-стопански комбинат в Благоевград. От 1982 г. последователно е съдия в Разлог и Гоце Делчев. От 1998 г. до 2003 г. е член на ВСС, след което става съдия във Върховния административен съд. Последно той беше кандидат за Конституционния съд от квотата на върховните съдии, но те посочиха заместник-председателя на ВКС Таня Райковска. Като зам. председател на ВАС съдия Магдалинчев редовно присъстваше на годишните отчети на Административен съд – Благоевград, а на последния 10-годишен юбилей беше ВИП гост на магистратите.

С благоевградски корен е варненският прокурор Владислав Томов, който е номиниран за член на ВСС от партия „Воля”. Той е завършил право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Започва работа в системата като младши прокурор през 1998 г. В Районна прокуратура – Сандански, от 2001 г. е прокурор в Районна прокуратура – Варна. През 2011 г. е отличаван  с наградата „Джовани Фалконе“ за смелост, постоянен член на комисията за борба с трафика на хора към варненската община. Неговият брат Марио Томов беше шеф на разследващите полицаи в ОД на МВР – Благоевград, а от март миналата година стана прокурор в Софийска градска прокуратура.

Очаква се кандидатите си да посочат от БСП и патриотите, като крайният срок е 21 юни. Депутатите трябва да изберат 11 кадровици през септември, като за първи път ще се тества новото конституционно правило, че съдебните кадровици от парламентарната квота се избират с мнозинство от поне 160 „за“. Изборите за ВСС от професионалната квота на магистратите пък са пред приключване. Следователите и прокурорите вече излъчиха своите представители, утре ще гласуват съдиите.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *