КАДРОВИ ДЕФИЦИТ! Инфекциозно отделение в МБАЛ – Разлог спря приема на пациенти заради липса на лекар специалист, пращат болните в Благоевград

Инфекциозно отделение на МБАЛ – Разлог спря приема на пациенти в пика на летните вируси, заради липсата на лекар специалист пациентите от общините Банско, Белица, Якоруда и Разлог се транспортират за благоевградската болница.

Всеки ден в спешно отделение на МБАЛ – Благоевград пристигат болни от тези общини, по 4-5 тежки случая с усложнения се настаняват в инфекциозно отделение.

Временно не обслужваме пациенти, липсва инфекционист, 4-те медицински сестри са командировани в други отделения, един от санитарите е пенсиониран, каза директорът на МБАЛ – Разлог д-р Божидар Велев.

Спешно търсим специалист по инфекциозни болести, уведомени са Регионалната здравна инспекция и Бюрото по труда, поясни още болничният директор и допълни: Досегашният специалист д-р Маргарита Георгиева е в пенсионна възраст и има здравословен проблем. Лекарите с такава специалност са рядко, има дефицит за инфекционисти в цялата страна, надяваме се някой колега от Благоевград или от столицата да дойде да работи в Разлог. Преди няколко месеца имахме дефицит за анестезиолози, д-р Караджов, който е бивш наш кадър с опит, се завърна след 6-годишно отсъствие, в момента имаме дефицит и за хирурзи. Кадрови проблем с медицинските сестри в болницата няма, ние обслужваме пациенти от четири общини, заключи д-р Велев.

Инфекциозно отделение в МБАЛ – Разлог не е закрито, временно е спряна дейността му поради липса на специалисти, пациентите, нуждаещи се от консултация с инфекционист, са обхванати, оказва им се помощ в МБАЛ – Благоевград, потвърди и директорът на Здравната инспекция в Пиринско д-р Лена Павлова.

Полагаме усилия да съхраним отделението, защото е от изключително значение за пациентите, районът е курортен, в Банско се провеждат групови посещения от ученици и възрастни, търсим варианти, обсъдихме проблема и лично на място в болницата с д-р Велев,  поясни д-р Павлова.

Тя уточни, че се очаква двама лекари, които са от Благоевград, скоро да приключат следдипломното си обучение по придобиване на специалност по инфекциозни болести.

Както „Струма“ писа, инфекциозно отделение в болница „Свети Врач“ – Сандански вече не съществува заради липса на специалисти, пациентите се насочват за МБАЛ „Рокфелер“ – Петрич, а по-тежките случаи с дизентерия и салмонела се лекуват в Благоевград.

Сред приетите пациенти с усложнение от летния вирус – повръщане с разстройство, е 47-годишен мъж от село Краище, община Белица. Той първоначално се лекувал у дома с назначена терапия от личния си лекар, дори ходил на работа, след 3 дни състоянието му рязко се влошило и по спешност е приет за лечение в МБАЛ – Благоевград.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *