Home-p1-728×90

Как да си омесим козунак в пералнята?

Традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите вкусен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори. На помощ на домакините идва… пералнята.

Изпитаната рецепта споделя Спаска Кунева от село Сапарево, отбелязва Дарик.

„Приготвено тестото го слагаме в обикновена найлонова торбичка, завързваме я, след това слагаме тестото в още една торбичка, може и в третата. След това „опакованото“ тесто го поставяме в пералнята. Включваме на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличаваме – може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово“, споделя домакинята“.

По думите й по този начин спестява самите удари на тестото, тъй като за да стане хубав козунака, на конци, казват, че то трябва да се удари 100 пъти.

„Трета година подред правя по този начин козунак и става много хубав“, категорична е Спаска Кунева.

 

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *