Как един домат може да промени живота ви

Колко често ви се е случвало в края на работния ден да сте уморени, но в крайна сметка да сте отметнали само малка част от задачите? А причината е в това, че сте разсеяни или колегите ви отвличат вниманието с приказки, пише profit.bg.

Или просто мислите за много неща и не може да се съсредоточите. Тогава е време да опитате т.нар „доматена техника“, или Pomodoro.

Тя е създадена през 1980 г. от италианския софтуерен разработчик Франческо Кирило, който използва домат – кухненски таймер за приложението й (pomodoro е „домат“ на италиански).

И така, какво представлява тази техника: работите 25 минути, след това почивате 5 минути, след което повтаряте цикъла още 4 пъти, след което почивате 15 -30 минути.

Най-важното е тези 25 минути да работите съсредоточено и без да се разсейвате с нищо – социални мрежи, мейли, разговори по телефона, с колеги и каквото и да е било друго.

Не е изненадващо, че тази техника е много разпространена сред инженерите в Силиконовата долина, където тяхната работа е свързана с ефективност.

Всеки път, след приключване на поредното Pomodoro, отбелязвайте вашия прогрес с знак “Х”. Отбележете си колко пъти по време на 25-тте минути сте имали желание да отложите или да преминете към друга задача.

Обикновено овладяването на тази техника отнема между седмица и 20 дни. Важното е да бъдете постоянни и постепенно ще се усъвършенствате.

Когато гледате таймера за времето, в което трябва да свършите дадена задача, това може да ви стимулира да работите по-бързо и по-ефективно. Особено полезно е при хора, които имат много и разнообразни задачи за изпълнение. И най-важното – с Pomodoro ще намалите драстично времето, в което се разсейвате и вършите безсмислени неща.

Техниката е доказано, че действа. Въпрос на време и нагласа е да започнете да я прилагате.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *