Home-p1-728×90
Home-p1-728×90

Картофен хляб

Съставки

300 г картофи

150 г пушен бекон

400 г брашно

1 стрък розмарин

7 г суха мая

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

1 ч.л. черен пипер

3 с.л. зехтин

250 мл прясно мляко

яйце за намазване

Обелете и нарежете картофите на кубчета. Сварете ги в тенджера с подсолена вода. Прецедете ги, върнете ги в тенджерата и ги захлупете.
Нарежете беконът на кубчета и ги запържете в добре загрят сух тиган до хрупкавост. Прецедете бекона през цедка, за да отстраните излишната мазнина. Затоплете леко млякото.
Изсипете брашното на плота и поръсете по края му солта. В кладенче поставете маята, захарта и черния пипер. Минете картофите през преса, направо върху брашното и останалите продукти. Добавете парченцата бекон, нарязания на ситно розмарин и зехтина. Омесете продуктите и добавяйте малко по малко топлото мляко. Омесете гладко тесто и го оформете на руло.
Намажете с мазнина дълбока правоъгълна форма за кекс и постелете дъното и с хартия за печене. Поставете рулото от тесто във формата. Оставете хляба да втаса на топло 45 минути.
Разбийте яйцето и намажете хляба с него. Печете хляба в предварително загрята фурна на 200 градуса 30 минути.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *