Кога е нормално кръвното ни да се покачи?

Кръвното налягане не е постоянна величина. То може да се покачи и да спадне през деня и нощта. Различни могат да са причините за колебания в нивата на кръвното налягане и това не винаги означава, че имате проблем със сърцето или че страдате от хипертония.
Измененията в кръвното налягане с 15-20 пункта при определени обстоятелства се считат за напълно нормални и ако поради някаква причина сте забелязали, че кръвното ви се покачва, не бързайте да се плашите! Кръвното налягане се покачва в допустимите граници при следните ситуации:

Гонили сте превозно средство или сте бързали за среща
Представете си как се изнервяте, защото закъснявате. Започвате да подтичвате, накрая вече тичате, а напрежението расте. Ускорението на пулса при бързане причинява повишаване на кръвното налягане. В комбинация с интензивното секретиране на адреналин от надбъбречните жлези заради стреса, кръвното също скача. Но след преминаването на напрегнатата ситуация то нормализира стойностите си.

Изпитвате страх от нещо
Представете си, че се ужасявате от прегледи при лекаря ви. Още докато вървите към кабинета му започвате да ставате нервни, пулсът ви се ускорява и кръвното налягане се повишава.

Тренирате
По време на интензивна тренировка кръвното също се покачва в отговор на напрежението, което оказвате върху сърдечния мускул.

Имате спешна нужда от тоалетна
Може да ви се стори странно, но когато ви се ходи спешно до тоалетната, кръвното ви налягане също се повишава вследствие на хормоните на стреса, които отделяте. Случва се заради страха, че може да се изпуснете неволно, ако скоро не откриете тоалетна. Най-главният виновник отново е адреналинът.

Пили сте кафе или енергийна напитка
Кофеинът и енергийните напитки, които също съдържат кофеин, могат да са в основата на покачването на кръвното ви налягане. Под влияние на кофеина надбъбречните жлези произвеждат повече адреналин, който свива кръвоносните съдове. Така кръвното налягане се покачва. Ето защо трябва да се внимава много с количеството прието кафе на ден.

Седели сте дълго време с кръстосани крака
На вниманието на дамите – кръстосването на краката може да изглежда женствено и изтънчено отстрани, но е изключително вредно за кръвоносните съдове. Притискането им под тежестта на краката, както и на тесните дрехи, причинява особен стрес за стените на съдовете. Така кръвното налягане се повишава. В допълнение стените на съдовете стават по-слаби с времето, което крие риск от запушване или спукване.

Навън или в помещението е студено
През зимата минусовите температури се отразяват зле на страдащите от високо кръвно налягане. Студът причинява рязко свиване на кръвоносните съдове. Техният спазъм повишава кръвното налягане. Ето защо, ако сте хипертоник, ще усещате тежест в гърдите и стягане в главата при студено време.
Дори при хората, които имат нормални стойности на кръвно налягане, студът причинява известно покачване на показателите.

Кога трябва да се притеснявате?
Лошо е, когато кръвното налягане остане високо твърде дълго и не спада от само себе си. Също така, когато стойностите му се покачват без видима причина, веднага трябва да потърсите съвет от кардиолог, който ще направи нужните изследвания и измервания.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *