Комунарите от Рилци се изнесоха, след тях остана само това

Комунарите от природно училище „Творилци“, които през 2015 г. вдигнаха колоритни шатри и шарени глинени къщички в лозята на благоевградското с. Рилци и започнаха да си произвеждат там сами храна и осветление, зарязаха комуната и се изнесоха в самоковското с. Ярлово.
В момента някогашното училище, където до миналата есен идваха деца от София, за да се учат на биоземеделие и как да произвеждат сами хляб от лимец, тъне в бурени и змии, покривът на банята е демонтиран, вдълбаният в пръстта хладилник зее празен и отворен, последната шатра, която комунарите вдигнаха, за да нощуват при тях децата, е без врати и вече целият й купол е потънал в паяжини. Свежи са останали само папурите около някогашното езерце, в което плуваха над 2000 рибки.
Комунарите са напуснали мястото, след като собственикът на парцела, който им го бе предоставил безвъзмездно – благоевградчанинът В. Славев, размислил и си го поискал обратно.
Случката бе разказана многословно от основателя на комуната – Иван Андонов от Благоевград, в социалната мрежа Фейсбук. Без да споменава името на Славев, Иван обясни, че многократно предлагали на собственика на земята да определи някаква сума, която комунарите ще съберат от приятели, за да може мястото да бъде прехвърлено на сдружението, което „Творилци“ регистрира. Предлагали му и еквивалентни съседни имоти, само и само да не бъде разрушавана базата, в която „инвестициите са многократно по-големи от стойността на мястото“. Въпреки продължилите 6 месеца преговори собственикът не се съгласил.
На 16 март т.г. по идея на Иван последователите на природосъобразния начин на живот в България, които са около 600 на брой, дори организират колективна молитва за спасяване на природно училище „Творилци“ край Благоевград, но и това не помага. Затова членовете на комуната са принудени да „извикат неволята“ и за няколко седмици успяват да преместят оборудването на шатрите, слънчевия бойлер, работещата на слънчева светлина пекарна, уникалната отоплителна печка с няколко десетки метри навит на спирала комин, чрез който се грееха през зимата крайно икономично, и други екозаместители на стандартните битови уреди, с които десетината младежи и девойки живееха. Стоварват ги в самоковското селце Ярлово, намиращо се в южните поли на Витоша.
На 14 и 15 април комунарите заедно с техни приятели първо изчистват от боклуци и изсъхнали храсти парче земя там, отново предоставено им безвъзмездно от техен познат, след което се нанасят в имота. В момента градят новата база на училището по същата технология, каквато използваха и в Рилци – от природни материали, дървета и глина, а сградите са във вид на „геодезичен купол“ /б.р. дърветата се преплитат така, че да образуват петоъгълници и шестоъгълници, които според комунарите засилвали многократно енергията на мястото/.
Междувременно, твърди Иван, той и съидейниците му се поучили от грешката си в Рилци и сега се опитват да получат документ за собственост на новия терен, издирвайки наследниците му.
За да отбележи края на сагата Рилци и началото на Ярлово, Андонов е пуснал в профила си носталгично видеоклипче, показващо различни етапи от строежа на „Творилци-1“ и последвалите посещения на деца в училището. Клипът е озаглавен „Краят на Творилци към Новото Начало“ и започва с обръщение за финансова подкрепа – но не към всички, а само към тези, „които разполагат с повече от необходимите финанси и са запознати с това, което прилагаме“.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *