Home-p1-728×90

Майсторски козунак на конци по рецепта на в. “Струма”

Българската традиция повелява на празничната трапеза за Великден да присъства обреден сладък хляб. Замесването на козунак звучи предизвикателно, но следвайки няколко основни съвета от рецептата на вестник „Струма”, успехът ви е гарантиран.
Първият и най-ценен съвет за пухкавия козунак е удрянето на печивото 500 пъти в плота. Това обаче ви гарантира мускулна треска и изгаряне на дузина калории.
Повярвайте, че усилието си струва, защото ще имате великденски сладък хляб на конци, такъв, за какъвто сте чували само от бабите си.
Козунакът от кулинарната магия на вестник „Струма” става на конци, а като отхапеш, потъваш в мекотата му.
Тайната на перфектния козунак е в тестото. Ето и нашата изпитана рецепта, която ще ви удиви с невероятния вид и вкус на козунака.
Първото важно условие за всяка домакиня е да набави необходимите продукти:
1 кг брашно, 6 яйца, 250 г масло, 200 г захар, 2 пакетчета суха мая, кофичка кисело мляко, около 75 мл вода, настъргана кора на 1 лимон, 1 с.л. ром, 1/3 ч.ч. стафиди, щипка сол.
Важен съвет: Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.
И нека пристъпим към приготвянето на великденския деликатес.
За да сте сигурни, че ще получите пухкав козунак, трябва да спазите точните указания за употребата на маята и пропорциите, а именно:
2 пакетчета мая се размесват с 2 с.л. брашно и 2 с.л. захар. Към тях се добавя водата, която се загрява предварително до телесна температура. Получената смес се разбърква и оставя за около 15 минути до образуването на шупли.
В средно голяма тавичка 3 пъти пресяваме брашното. Тази стъпка никак не е за подценяване, тя прави брашното по-пръхкаво и летливо, необходимо условие за получаване на перфектното тесто.
В отделен съд разбиваме с миксер яйцата със захарта, лимоновата кора и лъжицата ром. В пресятото брашно се оформя кладенче, в което се изсипват яйчената смес, киселото мляко и маята.
Започва се замесването на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. Важно е да бъркате и месите само в една посока.
Полученото тесто трябва да бъде меко, лесно за размесване и да не залепва за пръстите.
Когато сме изпълнили тази стъпка, следва втората част – вкарването на маслото в тестото. За тази цел маслото се разтапя в микровълнова, като се внимава много да не започне да се пържи. Тестото се разстила с ръце на масата, намазва се с масло и започва да се сгъва на плик, след което пак се разстила на масата, намазва се с масло и пак се захлупва, като това се повтаря, докато не свърши всичкото масло.
Целта на това упражнение е да се получи многопластово тесто.
И сега идва трудната част. Поръсвате малко брашно върху плота и започвате да удряте готовото тесто 500 пъти, нито повече, нито по-малко.
Готовото тесто поставяте в предварително намазнена тава, покривате го с опаковъчно фолио или навлажнена кърпа и го оставяте на топло за около 2 часа, докато не увеличи двойно размера си.
Следващата стъпка е да добавите стафидите и да оформите козунаците. Тук всичко зависи от вашето въображение, но най-лесният начин е да си направите плитка.
Добре оформените козунаци се поставят отново в предварително намазнена тавичка и пак се чакат около 2 часа да втасат.
Последната стъпка, преди да сложим козунаците във фурната, е да ги намажем с разбит жълтък и да ги поръсим със захар.
Печем в предварително загрята фурна за около 90 минути на 180 градуса.
Ако сте следвали съветите стъпка по стъпка, трябва на великденската трапеза да имате перфектния козунак, който, вярвайте, ще бъде оценен по достойнство от хората около масата и ще съберете овациите за най-добра домакиня.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *