МВР: Новият криптовирус не е поразил компютри у нас

Няма нанесени вреди на компютърни конфигурации на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани от новия криптовирус WannaCry у нас, съобщиха от МВР.

Към 15 ч. днес в сектор „Киберпрестъпност“ на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака към областна административна структура, но не са били нанесени вреди. По неофициална информация става въпрос за областната управа в Ямбол, а атаката е била предотвратена от антивирусна програма. Не са регистрирани други сигнали за засегнати компютърни конфигурации на български правителствени организации, частни фирми или отделни граждани.

В следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атака, предупреждават експерти по киберсигурност.

Съветът към потребителите е да предприемат незабавни действия по инсталиране на публикуваните от производителя обновявания за операционната система „Уиндоус”, да се снабдят с надежден антивирусен софтуер и да бъдат бдителни при работа с непоискани спам съобщения и прикачени към тях съмнителни файлове.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *