Млади майки в Югозапада: Свърши ли майчинството шансът ни е само да сме шивачки

Около 100 свободни работни места, най-вече в предприятия от леката промишленост, предложиха на безработните младежи от общината по време на първата за годината младежката трудова борса в Кюстендил, организирана от дирекция „Бюро по труда” – Кюстендил. В борсата участваха 12 работодатели от региона, които търсят работници в сферата на търговията, ресторантьорството и хотелиерството, шивашката промишленост, строителството и обслужването.

Според директора на Регионалната служба по заетостта в Благоевград Станислава Поповска около 80% от свободните работни места, предлагани на такива изложения, се заемат до месец.

Според данните на трудовите инспектори в Кюстендилска област около 18% от безработните в региона са млади хора.

27-годишните Марияна Илиева и приятелката й Владислава Величкова са две от младите жени, включили се в младежката борса. Те са майки, заради това изискванията им към работодателите са за 550 лева заплата и работно време до 17 часа.

„Като гледам работните места, които се предлагат на тази борса, те са по-подходящи за мъже”, каза Марияна и допълни, че самата тя от седем месеца и половина е регистрирана на борсата, но през това време не са й предложили нито едно работно място.

„Питах и за курсове за преквалификация или за такива за допълнително обучение, компютърна грамотност или нещо подобно, но такива няма”, обяснява младата жена и допълва, че е завършила Професионалната гимназия по селско стопанство със специалност икономика на малката фирма, но след като се омъжила, била принудена да започне работа като шивачка. „Сега от Бюрото по труда ми предлагат работа само в производството, все едно за друго не ставам”, казва жената и допълва, че за младите майки почти няма възможности за работа.

„Обикалях сама и единственото предложение, което намерих, бе за продавачка в магазин, но там се работи вечерно време до 20.30 часа, а някой път и до по-късно. Това не ме устройва, тъй като аз и съпругът ми сами отглеждаме децата си, нямаме баби и дядовци, на които да разчитаме, а детските градини работят до 17.30 часа. Единият от нас задължително трябва да е прибрал децата до този час, ако и двамата работим на смени, това няма как да стане. Заради това аз все не мога да започна работа”, признава Марияна Илиева.

Приятелката й Владислава Величкова също е майка на малко дете, което вече е на три годинки и ходи на детска градина. „При мен проблемите са същите, но и двамата със съпруга ми се замисляме дали да не потърсим работа в чужбина, защото тук просто нищо не ни се предлага. Уж държавата иска да има повече деца, а младите майки на практика няма как да започнат работа след края на майчинството. Единственото, което се предлага, е работа в шивашкото производство, и то с ненормиран работен ден, както и с извънредни смени в събота и неделя. Всеки знае, че в събота и неделя детските градини не работят, къде да оставим децата си, като и двамата родители сме на работа през почивните дни”, попита младата жена.

За текучеството на кадри в шивашката промишленост потвърди и Станислава Поповска. Тя обясни, че там проблемът не е толкова заплащането, колкото ненормираното работно време.

„Знаете, че когато имат поръчка, работодателите не се съобразяват с почивните дни и работното време, работи се до изпълняването на бройките”, казаха от БТ – Кюстендил. Според наблюденията им текучество има и сред бармани, сервитьори и готвачи, заети в заведенията за обществено хранене, тъй като там работното време е ненормирано, а заплатите са около минималната за страната.

„Новото е, че младежите от Кюстендил вече могат да търсят директно работа по Българското Черноморие през Бюрата по труда”, каза Станислава Поповска и допълни, че е започнало набиране на сезонни работници за курортите. Според нея най-търсени по морските ни курорти са готвачите, като техните заплати са и най-високите.

Според двама от младежите, появили се на борсата в Кюстендил – Емилиян Георгиев и Иван Анастасов, тази година около 900 лв. заплата, трудов договор и осигурено спане предлагат повечето от морските ни курорти на спасителите си. „Ние и двамата сме изкарали курсовете за спасители и вече се оглеждаме за работа на морето”, казват младежите и допълват, че по-голямо е заплащането на спасителите на басейните в плажните комплекси – около 1200 лв. „Но там и работата е по-трудна, защото се работи почти по 12 часа на ден. Или по-точно – докато има хора около басейна, а в топлите летни нощи компании има понякога до 1-2 часа след полунощ”, разказват двамата, които миналото лято работили като сервитьори в Созопол.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *