Много важна информация за безплатното саниране

Министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да представи в парламента информация за критериите и изпълнените цели на програмата за саниране.

Регионалният министър ще трябва до 31 юли 2017 г. да предостави на НС информация за актуалното състояние на програмата за саниране, изразходваните финансови средства и стойността на сключените до 15 юли 2017 г. договори. Също така до 15 септември 2017 г. министърът трябва да внесе в НС предложение за бъдеща визия за националната програма и нейното финансово обезпечаване.

Това решиха депутатите при разискване по политиката на МРРБ за изпълнението на програмата.

Регионалният министър Николай Нанков увери, че всички дефекти по санирането ще останат за сметка на недобросъвестни строители, когато това бъде констатирано. Той призова, ако има случаи на недобросъвестни строители, да се подават адекватно сигнали.

„Чухме едни самопризнания от страна на Левицата, че тази програма е добра и трябва да продължи, че трябва да се завиши контролът”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите.

Той благодари и на кметове от БСП, като даде за пример кмета на Левски, Плевенска област. По думите му, когато се говори за пари на българския данъкоплатец, трябва да се казва как се разходват.

Цветанов призова да се подкрепя това, което е добро за българските граждани.
„В началото си играехте със страховете на хората, когато казвахте че ще им отнемат жилищата”, каза той.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че санирането предоставя условия и възможности само на хората, живеещи в големите градове.
Критериите за тази програма още по начало не бяха приети такива, каквито са европейските. Основният критерий беше да се обследват конструктивните устои на сградата. Необходимостта от тази програма вие я опорочихте, защото променихте критериите“, коментира Аталай.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев посочи,  че българските граждани трябва да получат отговор на въпроса как ще се продължи програмата за саниране, откъде ще бъде осигурен този финансов ресурс и дали ще бъдат въведени промени в правилата за финансиране на програмата.

Според него може би трябва да се започне с отговори на няколко въпроса – как се е стигнало до това, че самите референтни цени, които МРРБ е определило, са се променили три пъти.

Петя Аврамова от ГЕРБ заяви, че няма съмнение, че програмата е ценна. „Наблюдава се създаване на огромна заетост. В цели региони имаме намаляване на безработицата. Трябва да отчетем макроикономическия ефект, който е важен за държавата.

Нямат цвят проблемите в строителството. Един блок в Мездра, където кметът е от БСП, протича втори път. Програмата е уникална, създаде я ГЕРБ, каза Петя Аврамова.
Позицията на БСП е толкова неясна, че е резонен въпросът срещу програмата ли стоите или срещу факта, че ГЕРБ въведе тази програма и я управлява, допълни тя.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ и член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Александър Ненков заяви, че БСП е успяла да доживее до това, че да говорят за дефекти, а не за прекратяване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища.
„Ще поздравя БСП за катарзиса“, заяви Ненков.

От своя страна депутатът от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков посочи: „Влагате 2 млрд. лв., влагайте мисъл. Дайте да направим така, че програмата да работи нормално“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *