Надрусан шофьор помете пешеходец на „зебра“

Дрогиран шофьор получи доста ниска присъда, след като блъсна и уби пресичащ на „зебра“ пешеходец. Делото срещу 23-годишния Георги Явашев е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие и поради това присъдата му е редуцирана с 1/3, пише флагман.

Първоначално бургаските окръжни магистрати пращат Георги зад решетките за 2 години и 8 месеца. Прокуратурата обаче протестира решението и присъдата е увеличена от въззивната инстанция на 3 години и 4 месеца. Джигитът е лишен от право да управлява МПС за период от 5 години. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС).

Припомняме, че престъплението е извършено на 29-ти ноември 2015 г. Явашев е обвинен в убийството на пешеходец по непредпазливост, управлявайки автомобила си след употреба на високорискови наркотични вещества и с превишена скорост.
За подобно престъпление законът предвижда от 3 до 15 години затвор, но бургаските магистрати избират да наложат възможно най-ниската присъда. Интересното е, че адвокатът на Георги поискал условна.
Във фаталния ден около 16:40 ч. на главната алея в Слънчев бряг Явашев не спрял на пешеходна пътека и блъснал преминаващия по нея Димитър Д. Тежкият инцидент е станал до магазин „Перла“ и ресторант „Чучура“. Младият мъж е бил зад волана на лек автомобил „Ситроен“. Колата се е движела със скорост от 79 км/ч (при позволена 50 км/ч).

Според обвинителния акт шофьорът е имал достатъчно време за реакция и е можел да предотврати смъртта на Димитър Д., който е пометен пред очите на съпругата си.Жената се спряла по средата на пешеходната пътека и това спасило живота й. Димитър рязко ускорил ход, мислейки, че ще успее да стъпи на тротоара, но в последния момент е ударен от бургаския джигит.

Явашев бил задържан от полицейските служители, тестван е за употреба на алкохол, като пробата била отрицателна. Направена му е и кръвна проба, която е показала наличие на канабис.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *