Най-често срещаните митове за фитнеса

Ако тренираме често фитнес, правим интензивни тренировки, можем да ядем всичко и да отслабнем. Това е един от най-често срещаните митове свързани с тази спортна активност. В случай, че и вие мислите така, вероятно не сте чували за правилото 80:20.

Когато искате да се разделите с излишните килограми, ако вашата фигура е едни 100%, то успеваемостта ви зависи от 80% каква храна приемате и 20% спорт. Или иначе казано, ако не спазвате строга диета, не намалите калориите, може всеки ден да тренирате и да не постигнете мечтаното тяло.

Мит: Ако на следващия ден нямате мускулна треска, значи тренировката ви не е била ефективна.
Мускулната треска е съпроводена с болка и дискомфорт и тя най-често се случва при тези хора, които са правили дълга пауза с тренировките или при промяна на тренировката. Това е нормална реакция на организма, при която в тялото ни се образува млечна киселина, която е отпадъчен материал от мускулната дейност.
Абсолютно не е задължително след всяко посещение във фитнеса да имате мускулна треска. Тя не е критерий за това колко сериозно работите във фитнес залата.

Мит: Ако искате да имате хубаво тяло, докато посещавате фитнес, трябва да ядете само пилешко месо и ориз.
Когато приемате само 2-3 източника на храна, това може да доведе до недостиг на хранителни вещества. Ето защо диетата ви трябва да е разнообразна, да включва няколко източника на протеини и въглехидрати. А и кой иска всеки ден да яде само пилешко и ориз?

Мит: Колкото повече се потите, толкова повече мазнини изгаряте.
Чрез потенето тялото се охлажда, но и изхвърля част от натрупаните токсини. Мазнините от друга страна се оксидират в тялото и не се изпаряват чрез потенето.

Мит: Плодовете са здравословна закуска между храненията и от тях не можем да напълнеем.
Плодовете са много полезни, но те съдържат фруктоза. Когато спортувате фитнес и се опитвате да редуцирате телесното си тегло, тялото ви се нуждае от така наречените термогенни храни, които са полезни калории и които спомагат за изгарянето на излишните.

Повечето плодове съдържат много въглехидрати. Когато подавате на организма си такъв вид храна, той си служи с тях като гориво, вместо с излишните телесни мазнини. Това не означава, че не може да консумирате плодове, но в ограничени количества и предимно сутрин.

Мит: Големите мускули са силни мускули.
Има разлика между тренировките, в които искате да постигнете повече обем на мускулите си и тези, в които искате да изградите силни мускули. Така например за фитнес маниаците размера и формата на мускула са най-важни. Тях ги постигат, освен с диета и спорт, с прием на различни видове добавки.
От друга страна, за един професионален спортист, който е лекоатлет или щангист например, силата на мускулите е най-важна. Ето защо във фитнеса всеки има различна цел за постигане. Но по-големите мускули не показват повече сила. /az-jenata.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *