Напрежение между Гърция и Турция след сблъсък на два кораба

Гръцкото правителство обеща да защити суверенните си права след инцидента от ранните сутрешни часове на вторник, когато кораб на турската брегова охрана се удари в гръцки плавателен съд в близост до егейските острови Имия/Кардак, предава Greek Reporter, цитиран от Фокус. „Гръцкото правителство многократно заяви, че ще защити решително суверенните права на страната“, заяви говорителят на управляващите в Атина Димитрис Цанакопулос. Няма съобщения за пострадали сред екипажа. Гръцкият кораб „Гавдос“ е понесъл щети и понастоящем се работи за отстраняването им. Източници от Министерството на отбраната в Атина разкриват, че „Гавдос“ е бил неподвижен във водите край островната група, когато турският кораб се е забил в него.

В интервю за радиостанцията „Алфа 989“ Цанакопулос подчерта, че Атина отбелязва „засилваща се турска провокативност, която сериозно ни безпокои“. „Трябва да сме много внимателни и да наблюдаваме ситуацията и развитието й“, подчерта говорителят на правителството. На въпроса дали Атина е загрижена за възможността от сериозен инцидент в Егейско море, той увери, че държавата следи отблизо ситуацията.

Островите, разположени близо до турското крайбрежие, често стават арена на инциденти между турските и гръцките сили. През 1996 г. между двете страни от НАТО почти се стига до война заради тях, припомнят от редакцията.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *