Ниско кръвно в жегите, за какво да внимаваме

Свидетели сме на красиво лято, което напълно оправдава името си – дълги, слънчеви и горещи дни. Понякога, обаче, трудно ходим под палещото слънце или след работа едвам седим в нагорещения си дом и нямаме сили за нищо. Може ли умората, която ни спохожда, да се дължи на ниско кръвно налягане? Какво стои зад този симптом?

Какво е хипотония?
Артериално налягане е силата, която кръвта прилага към стените на кръвоносните съдове. При хипотония тази сила е абнормно намалена. Понятието има ясен цифров израз – измерено кръвно налягане със стойност под 90/60 mmHg. Но на практика, за разлика от високото кръвно, където изискванията и категориите са ясно отграничени, при ниското стойностите на налягането имат по-относителен характер. Те зависят много от изходното състояние на човека и от оплакванията му.
Голям брой са хората, за които обичайните стойности на артериалното налягане са около и под нормата – без това да им пречи на ежедневието или да им се отразява по какъвто и да било начин. В същото време за пациенти хипертонци, които поддържат кръвно налягане над оптимума от 120/80 mmHg едно инцидентно спускане на налягането към нормата, или дори над нея, може да им причини дискомфорт или по-сериозни прояви.

Симптомите се дължат на недостатъчното кръвоснабдяване на органите и включват:
– Умора, слабост или дори синкоп, сърцебиене;
– Причерняване, трудна концентрация, жажда;
– Замъглено или неясно зрение.
Ортостатична хипотония е прилошаване и замайване и представлява спад на налягането при рязко изправяне. Наблюдава се и при напълно здрави хора и се дължи на това, че поради ефекта на гравитацията, при изправяне временно намалява количеството кръв, което достига до мозъка.
Постпрандиална хипотония е такава след нахранване. Това причинява увеличаване на кръвотока в областта на стомашно-чревния тракт и леко намалява системното артериално налягане. Намалението му за възрастните или отслабени от болест пациенти е достатъчно, за да предизивка оплаквания от хипотония.

Кое определя артериалното налягане?
Както винаги, медицината се обляга на физиката – средното артериално налягане е израз от умножението на минутния обем на сърцето (колко кръв изтласква) и общото съдово съпротивление (диаметъра и еластичността на кръвоносните съдове).
Минутният обем на сърцето зависи от количеството кръв и от това колко пъти то ще се съкрати (сърдечната честота). Колкото повече е количетвото кръв, толкова по-високо ще е кръвното налягане. С намаляване диаметъра на кръвоносните съдове се увеличава тяхното съпротивление и от там – и кръвното налягане.
Много други фактори участват в регулацията на артериалното налягане, но именно тези, най-основни параметри се засягат от високите температури.

Защо при горещо време кръвното е ниско?
Отговорът се крие в начините, по които тялото се бори с горещините:

Вазодилатация – разширяване на периферните кръвоносни съдове по кожата – така „горещата кръв“ се извежда от сърцевината на тялото, също и по-голяма част от нея се намира повърхностно и може буквално да излъчва топлината.
Както стана ясно, тесните кръвоносни съдове увеличават артериалното налягане, а широките – както е при вазодилатация – го намаляват.

Изпотяване – незаменим помощник – овлажнява кожата. При изпарението на влагата се отнема и от топлината. Този чудесен механизъм може да доведе човек до дехидратация, ако не приема достатъчно и подходящи течности.
Дехидратацията намалява обема кръв, тоест от това намалява и кръвното налягане. Освен, че изпотяването ще намалее, кръвното е ниско, което ограничава и топлоотдаването чрез вазодилатация – рискът от развитие на топлинен удар е много висок.

Как да си помогнем?

Кафето има спорен ефект – помага, но за сметка на това е диуретик и може да задълбочи дехидратацията. Бъдете сигурни, че приемате достатъчно течности, ако сте пили кафе;

Важно за пациентите с хипертония – те не са застраховани срещу ниско кръвно! Дори напротив – те също са подвластни на ефектите на топлото време и са силно уязвими, поради факта, че вече приемат медикаменти за понижаване на кръвното. Най-разумно е да се консултират с кардиолога си за евентуална промяна на терапията.
Течностите – те трябва да са повече, но освен това е препоръчително част от тях да съдържат соли, както и в храната е допустимо да има повече сол – това ще улесни задържането на течностите в организма. При осезаема дехидратация първа мярка може да е чаша вода с разтворена в нея лъжичка сол.

Кратка почивка след хранене, както и да се избягва рязкото ставане.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *