Певицата с 40 г. стаж в ансамбъл „Пирин” Стойка Германова сред новите 68 съдебни заседатели, прочете клетвата

Нови 68 съдебни заседатели положиха клетва вчера в Окръжен съд – Благоевград. Сред тях е солистката на ансамбъл „Пирин“ – певицата Стойка Германова, която прочете с патос клетвата, повторена хорово от станалите на крака бъдещи съдебни заседатели. След приключване на церемонията и подписването на клетвените декларации те бяха приветствани от зам. председателя на Окръжен съд – Благоевград Татяна Андонова, шеф на наказателното отделение.

Съдебният администратор Елка Димитрова направи кратък въвеждащ курс, като демонстрира технологията за случайно разпределение на съдебните заседатели за делата, което се прави от автоматизираната компютърна система, и ги запозна с тайната на съдебното съвещание. Впоследствие ще минат и през обучения, но като за начало им бяха дадени указания да спазват правилата за работа в наредбата за съдебни заседатели, която е качена на служебния сайт на Окръжен съд.

Новите заседатели бяха одобрени от Общински съвет – Благоевград, след което минаха през проверка и в Комисията по досиетата за евентуална принадлежност към бившата Държавна сигурност и на финала бяха утвърдени с решение на Софийски апелативен съд. Съдебните заседатели са от 21 до 68 години, но средната им възраст е около 45 години, което показва, че са хора с житейски опит. Сред тях има инженери, бивши военни, юристи, учители, студенти, социални работници, а за техен председател бе избрана пенсионираната наскоро служителка в прокуратурата Маргарита Яновска. Мандатът на новите съдебни заседатели е 4-годишен и започва да тече от днес.

„Моята лична мотивация да стана съдебен заседател е, че не съм безразлична към нередностите, които се случват. Имам силно чувство за справедливост и се надявам, че с работата си ще бъда полезна на съдебната система”, заяви новата съдебна заседателка Стойка Германова, която има близо 40-годишна професионална кариера като певица, и то само на едно място – в ДА „Пирин“.

Новите съдебни заседатели ще получават по-високи хонорари, които бяха увеличени с последната наредба. Възнагражденията им ще се изчисляват на базата на 1/22 от 60 % от заплатата на съдиите. Така за 8 часа заседател на окръжно ниво ще получава 70 лв., а на районно – 55 лв. Хонорарът се определя почасово, включително и за започнат час, на база дневно възнаграждение, изчислено по посочената формула, но не по-малко от 20 лв. на ден. Броят часове, за които се дължи заплащане, е реално отработеният и не се ограничава от осемчасовия работен ден. Заседателите получават хонорар както за открити, така и за закрити заседания и за участия в тайното съвещание за постановяване на присъда. Когато става дума за заседания, началният и крайният им час се отбелязват в протокола. В останалите случаи за заработеното от заседателя време документ попълва председателят на съдебния състав. На съдебните заседатели се възстановяват разходите за транспорт, които са направили във връзка с участието си в заседанията, за пътуване от местоживеенето или местоработата им до сградата на съда и обратно в границите на съдебния район по правила, възприети за изплащане на пътни разходи в съответния съд.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *