Home-p1-728×90
Home-p1-728×90

Плодовото смути убива полезността на фибрите

Приготвянето и консумацията на смути (гъста напитка от блендирани плодове и/или зеленчуци) е особено популярна активност, повечето хора приемат тези напитки за напълно здравословни и ги пият редовно. Това е вредно за здравето, особено при честия им прием, понеже се нарушава структурата на растителните фибри.

Съществуват два вида фибри: разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри, като пектина, имат свойствата на гел, като този, който стабилизира сладка и мармалади. Неразтворимите фибри са като целулозата, поемат вода в структурата си и улесняват преминаването на храната и изхождането.

Полезни за човека храни като плодовете съдържат и двата типа фибри. При консумацията на плодове се приемат и разтворими и неразтворими фибри, които действат комбинирано в полза на храносмилането. Заедно те формират белезникав гел във вътрешността на червата и образуват вторична бариера, която забавя абсорбцията на хранителни вещества, включително и преминаването на захари към кръвта. Набъбването на неразтворимите фибри носи и чувство на ситост за по-дълго време. Храната се движи по-облекчено през червата и достига по-бързо бактериите в чревния тракт – те смилат храната и отделят множество полезни вещества, готови за усвояване от човека.

Проблемът със смутитата е, че когато плодовете бъдат блендирани (смлени), неразтворимите фибри биват разкъсани на много по-ситни парчета, отколкото зъбите биха могли. Нарушената им нишковидна форма не позволява създаването на гел с разтворимите фибри. Благодарение на разтворимите храната все още ще се движи по-бързо през червния тракт, което означава, че сигналът за облекчение на глада ще настъпи по-бързо, което е положително.

Но от четирите положителни ефекта на фибрите за човешкото здраве блендирането им унищожава три от тях – забавената абсорбция на хранителни вещества, понижаването на глюкозния скок и удълженото чувство за ситост.
В допълнение, чрез тези сокове често се приема по-голямо количество плодове, отколкото е необходимо да се консумира, което автоматично повишава и количеството поета плодова захар. Ако подобни напитки се пият ежедневно, това води до силно завишен риск от напълняване и диабет.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *