Потомък на руски граф и дъщерята на шефа на ОАБХ сред 20-те абитуриенти от „Изобразително изкуство“ в НХГ

20 абитуриенти от паралелката с профил „Изобразително изкуство“ на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ показаха собствен почерк и талант в първата си обща изложба. На финала на 5-годишното си обучение в НХГ учениците от 12 „д” клас подредиха във фоайето на община Благоевград над 80 свои творби – живопис, графика, дърворезба и дизайн. Тематичното разнообразие бе допълнено с акцентиране върху портрета, пейзажа, натюрморта, сюреалистичните композиции, модни скици и др.

Изложбата откри дългогодишният преподавател по изобразително изкуство, художникът Живко Янев. Директорът на НХГ Марин Митов изрази надежда, че завършващите ще продължат да развиват своя талант, и им пожела още много успехи.

По-голяма част от гимназистите заявиха, че действително ще продължат да развиват потенциала си, като са избрали да учат специалности в областта на изкуството.

Оказа се, че въпреки подчертания интерес към творбите им абитуриентите не ги продават. Това потвърди и роденият в Южна Африка Румен Кулянин, чийто прадядо, руският граф Алексей, е бил офицер в белогвардейската армия. Наследил таланта си от баща си, известния дърворезбар и иконописец Бранимир Кулянин. Дванадесетокласникът е сътворил през годините над 25 творби, като 6 от тях бяха част от изложбата. „В зависимост от използваното дърво и начина на изработка една дърворезба може да струва 500 лв., а и 1000 лв. Имам предложения, но не искам да продавам творбите си, защото всички са с голяма емоционална стойност за мен“, призна Румен, който възнамерява да учи интериорен дизайн.

„Мога да подаря някоя от картините си на много близък човек, но не и да ги продам”, категорична е Анна-Мария Юручка, изложила 4 от графиките си, всяка от които рисувана по няколко месеца. „И при мен увлечението към изкуството е наследствено. Майка ми е професионален гримьор, а сестра ми – дизайнер. Аз също ще продължавам да се развивам в тази област“, споделя плановете си абитуриентката, която е решила да кандидатства моден дизайн в ЮЗУ.

Общо 7 творби, повечето от които модни скици, представи и Мишел Бащавелова, дъщеря на директора на Агенцията по храните Михаил Бащавелов и внучка на популярния колекционер Калин Грънчаров. Самият д-р Бащавелов с гордост проследи изявата на дъщеря си и с усмивка призна, че не рисува.

„Честно казано, не знам от кого съм наследила заложбите си. Никой в семейството ми не рисува, но за сметка на това аз рисувам. Имам над 25 творби. Всички са ми любими и не бих се разделила с никоя от тях“, казва уверено Мишел, която въпреки че се е насочила към правото, бе категорична, че няма да се откаже от изобразителното изкуство и то ще остане нейно хоби.

Учители, ученици, родители и гости, сред които началникът на РУО Ивайло Златанов, зам. деканът на Факултета по изкуствата към ЮЗУ проф. д-р Емил Куков, колегите му преподаватели проф. Георги Драчев и доц. Атанас Дафинов, останаха впечатлени от майсторството, старанието и творческия потенциал на гимназистите.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *