Home-p1-970×90

Праз с ориз и маслини

Необходими продукти:

1 кг. почистен праз,

1 ч.л. сол (при задушаването),

6 с.л. зехтин е.в. (или 3 с.л. олио + 3 с.л. зехтин),

3 ч.л. сол,

1 ч.л. черен пипер,

2 пълни ч.л. червен пипер,

3/4 чаша ориз Жасмин (10 с.л. или 140 г.),

2 чаши гореща вода,

200 г. черни турски маслини

Начин на приготвяне:

Нарязваме на ситно праза и го задушаваме в подходяща тенджера, поръсен с 1 ч.л. сол до пълното му омекване. Поръсваме с червения пипер и разбъркваме добре. Добавяме добре промития в топла вода ориз, наливаме 2 чаши гореща вода, добавяме подправката или още сол, черния пипер и отново разбъркваме. Оставяме под капак за 5 мин. През това време включваме фурната на максимум, за да загрява.

На дъното на тавата изсипваме маслините, върху тях изсипваме праза с ориза. Печем в загрятата фурна на 200° около десетина минути, изваждаме тавата и внимателно разбъркваме, натъпкваме отново надолу маслините и продължаваме да печем още 40 мин на 180°. Оставяме яденето добре да изстине, по-вкусно е дори на следващия ден.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *