Президентът отказа да смени името на връх Мусала

Президентът Румен Радев отказа да преименува най-високия връх у нас и на Балканския полуостров и да смени „Мусала“ с името най-почитания български светец и покровител на народа ни – Свети Иван Рилски, съобщава БГНЕС.

Това става ясно от писмо, изпратено до областния управител на София-област Илиан Тодоров, подписано от Цвета Тимева – секретар по регионално развитие и председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към Президента.

Предложението за смяна на името на най-високия връх в България дойде именно от Илиан Тодоров.

Членовете на комисията са единодушни, че няма да подкрепят предложението на областния управител, като в мотивите си изтъкват нуждата от „широк кръг консултации, включително с експерти и специалисти“, както и от „сериозен обществен дебат“.

Следващ мотив за отказа е неизяснената етимология на името Мусала и липсата на еднозначни и категорични мнения. От комисията напомнят и че промяната на името щяла да наложи промяна на наименованието навсякъде, където то фигурира – в документи, карти, справочници и др., каквато изрична необходимост към момента не била налице.

Радев е вторият президент на Република България, след Росен Плевнелиев, който отказва да именува една от най-големите ни природни и туристически забележителности на най-обичания от народа ни светец.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *