Президентът Радев е бесен: Синдромът „Чернобил“ се повтаря!

Информация за проблема с водата на град Хасково, крита от хората, за мен е повторение на синдрома „Чернобил“, заяви президентът Румен Радев.

Президентът проведе среща с областния управител на Хасково Минко Ангелов и кмета на града Добри Беливанов, предаде БТА.

Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората. Това е недопустимо, посочи президентът. За проблема се е знаело още от септември миналата година, а излиза наяве едва сега, каза той.

По неговите думи действията на служебното правителство и местната власт са много адекватни и своевременни. Правят се всички възможни усилия да се ограничи въздействието на замърсителите и да се намерят технически решения за справяне с проблема, допълни Радев.

Държавният глава прогнозира, че ще има проблеми с водоснабдяването в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност продължават от два до четири месеца.

Това ще продължи до лятото, а дотогава трябва да се търсят екстрени решения, така че да не се допуска воден режим в Хасково и гражданите да имат вода, която отговаря на стандартите, каза Радев.

Днес стана ясно, че освен в Хасково, във Велинград също са завишени стойностите на уран във водата. Спира се водоподаването на части от града и пет околни села.
Проверки на питейната вода текат в цялата страна.

Трима министри отговаряха днес пред парламента на въпроси за урана във водата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *