Препарати против оплешивяване предизвикват импотентност

Специалисти от Файнбергската медицинска школа публикували резултати от изследване, в което се доказва, че препаратите против оплешивяване могат да предизвикат импотентност при мъжете. Освен това опасност представляват и препарати, предназначени за намаляване на простатата.
Както показали изследванията, мъжете на възраст до 42 години, които са приемали препарати против оплешивяване повече от 205 дни поред, пет пъти по-често страдали от еректилна дисфункция в сравнение с мъжете, употребяващи по-рядко такива лекарства. Освен това оказало се, че няма никакво значение дали „плешивците” са употребявали най-добрия препарат, или по-евтин негов аналог.
Един от препаратите, забелязани по време на експеримента, се оказал финастеридът – средство, което има силно влияние върху изработката на тестостерон. Станало ясно, че много пациенти употребявали именно това лекарство.
Любопитно е, че ранна импотентност, за която не могат да се посочат очевидни причини, достатъчно често възниква заради приема на препарат за намаляване на простатата. За да разберат причината за тези нарушения, учените направили анализ на данни за повече от 12 хиляди мъже на възраст от 16 до 89 години.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *