Проверяващи от Отдела за борба с измамите нахлуха в ДФЗ – Благоевград

Инспекторът от Отдела за борба с измамите в Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/ Недко Недков начело на 7-членна група проверяващи отвори приемна в благоевградската структура на фонда, в която да приема жалби на местните земеделски производители.

Освен че поговорили с няколко земеделски производители, дошли случайно точно в двата дни на проверката да си подават документите за една или друга мярка, столичани подложили на неофициална анкета и работещите във фонда защо срещу тях толкова често има жалби в София.

От пресцентъра на ДФЗ съобщиха за „Струма“, че приемната няма нищо общо с анонимното писмо „от група земеделски производители“, разпратено ден по-рано по електронните пощи на журналисти и информационните сайтове. То е адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на земеделието и горите Румен Порожанов и изпълнителния директор на ДФЗ Живко Живков и в него авторите пишат за „продължаващите корупционни практики в ДФ „Земеделие” – Благоевград” от страна на двама конкретни служители, които умишлено забавяли проекти по мярка 6.3 с цел „предлагане от страна на бенефициентите на различни суми”. Единият от двамата, който е жена, парадирал, че се ползва с протекциите на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” Живко Живков, който всеки момент щял да й предложи договор за постоянно заемане на длъжността „началник отдел”, който в момента тя оглавява със статут вр.и.д. Другият служител пък бе уволнен през март 2015 г. заедно с бившия шеф на фонда Георги Качев за злоупотреби. Въпреки че загуби делото за възстановяването му на работа, по неведоми пътища и причини той отново бе назначен в ДФЗ – Благоевград и в момента пак е на работа.

Според авторите на анонимката двамата служители вече били наказани след предишна проверка на Инспектората на ДФЗ през април т.г. От ДФЗ обаче нито потвърдиха, нито отрекоха тази информация.

На официално изпратения от нас въпрос „Има ли наказани служители в Държавен фонд „Земеделие“ – Благоевград от началото на тази година, кои са те, как са наказани и за какви нарушения?“ Маргарита Кожухарова от пресцентъра на ДФЗ ни изпрати следния отговор:

„Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ е разпоредил със Заповед № 03-РД/1017 от 17.05.2017 г. да се извърши извънпланова проверка на структурните звена на ОД на ДФЗ в Благоевград. Проверката има за цел да установи дали служителите на областната дирекция в Благоевград изпълняват коректно своите задължения, свързани с прилагане на програмите, схемите и мерките, които ДФ „Земеделие“ – РА администрира. Разпоредената проверка има за цел да изясни още и дали служителите са извършвали реални действия или бездействия, които биха могли да доведат до накърняване интересите на земеделските стопани, както и до дискредитиране доброто име на ДФ „Земеделие“.

За целта ДФ „Земеделие“ организира на 31 май 2017 г. разкриване на временна приемна на територията на Благоевград, за която обществеността беше предварително уведомена чрез регионалните медии.

В рамките на приемната гражданите имаха възможност да подават своите жалби и сигнали, както и предложения за подобряване работата на Областна дирекция на ДФ „Земеделие“ в Благоевград.

Подадените сигнали ще бъдат подложени на щателни проверки. Резултатите от тях ще бъдат включени в цялостен доклад, в който установените факти ще бъдат анализирани. Въз основа на доклада ще бъдат предприети и съответните действия. Едва след това можем да отговорим на Вашите въпроси“.

Докато в ДФЗ – Благоевград ври и кипи от проверки и сигнали, настоящата директорка Светлана Сотирова е в отпуск заради абитуриентския бал на сина си Аргир и последвалия купон на випуск`87 на Математическата гимназия, където е завършила средното си образование. И когато не е в отпуск обаче, Сотирова отказва всякакъв коментар за случващото се в ДФЗ, тъй като от тази година има изричтна заповед абсолютно всяка информация, свързана с фонда, да се дава единствено от пресцентъра му в София.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *