Процедурата по отдаване на концесия на общинския минерален плаж в село Баня вече е факт, съветниците упълномощиха кмета Кр. Герчев да подготви документацията

Общинският съвет в Разлог даде зелена светлина за стартиране на процедура по отдаване на концесия на общинския минерален плаж в село Баня и възложи на кмета инж. Красимир Герчев организирането и изработването на обосновка на концесията, проект за решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия и проект за концесионен договор. Мотивите на решението са остарялата база, лошото състояние на обекта и ниското качество на услугата.
Концесията ще бъде за строителство на „Център за активен отдих и плувни спортове“. Срокът на концесионния договор и стойността на инвестицията тепърва ще бъдат обявени официално, но според кмета Красимир Герчев вероятно той ще бъде за максималния период от 35 години и инвестиция около 1 млн. лв.
„Надали бързо ще се възвърнат инвестициите, затова вероятно концесията ще бъде за 35 години. Целта е да има една гарантираност на времето за ползване, така че да получим най-сетне един качествен продукт и респективно по-добра услуга. Баня не заслужава да бъде евтин курорт. Всяко нещо си има цена и мисля, че това, което сме приели като идея и като виждане, е, че Баня трябва да се превърне в един качествен туристически център и да предлага висококачествени услуги естествено на висока цена, за да може жителите и всички, които живеем тук, да използваме максимално добре това, което ни е дала природата. Убеден съм, че това ще повиши още повече туристическия капацитет на Баня. При всички положения обаче ще гарантираме и социалната дейност на обекта, най-вече за децата“, каза кметът Красимир Герчев.
Градоначалникът поясни, че общината ще постави своите условия по концесионния договор. Едното от тях ще бъде забрана за изграждане на хотелска част и ползването и развитието на обекта изключително и само за рекреационни дейности. Другото условие, което ще бъде заложено, е за безвъзмездно ползване на обекта по определен график от учениците на община Разлог.
Както „Струма“ писа, до тази стъпка се стигна след депозирани инвестиционни намерения от благоевградския бизнесмен Иван Чапов, който вече е внесъл и свой идеен проект, който да реализира върху терена на общинския минерален плаж в с. Баня с капацитет за 500 посетители.
Засега мощният бизнесмен Ив. Чапов е единственият, заявил инвестиционни намерения. До обявяването на концесията обаче ще минат поне няколко месеца, време, в което може да се появят още желаещи.
Иван Чапов вече спечели една концесия на община Разлог за изграждане на спортен комплекс в местността Байова борика край Разлог, който ще бъде разположен на площ от 103 дка и се предвижда изграждане на игрища за футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт, стадион и басейни. В него бизнесменът ще вложи над 30 млн. лв., а концесионният договор е за 35 години. Чапов има спечелена концесия за 2 млн. лева и в община Сандански. Тя е за 30 години и е за изграждане на спортен комплекс в с. Левуново. Предстои подписването на концесионния договор.
ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *