ПЪЛЕН АБСУРД! Дисциплинарно уволнен от ДФЗ – Благоевград върнат на работа, докато тече конкурс за мястото му, юристите в шах какво да го правят

В Разплащателна агенция – Благоевград изникна щатен абсурд, след като съдът възстанови на поста му уволнен служител, а в същото време фондът е обявил конкурс за мястото и го е насрочил за следващия понеделник. Завчера последната инстанция – тричленен състав на ВАС, остави в сила решението на административните съдии в Благоевград от 27.07.2016 г., според което Огнян Китов трябва да бъде възстановен на старата си позиция началник на отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ /ПСМП/ в ДФЗ – Благоевград. Според магистратите и от двете съдилища дисциплинарното уволнение на Огнян Китов преди 1,5 г. е извършено при нарушение разпоредбите на чл. 93, ал. 1 и чл. 96 от Закона за държавния служител, тъй като шефовете не са му дали възможност да обясни писмено защо не е упражнявал контрол по прилагане на подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. По същото обвинение срещу него на 20.01.2016 г. бе образувано дисциплинарно производство, което вече е прекратено. Освен Китов тогавашният шеф на ДФЗ Румен Порожанов уволни в същия ден дисциплинарно и колегата му Красимир Динчев, както и самия началник на Разплащателна агенция в Благоевград Георги Качев.

Заедно със стария му пост началник на отдел ПСМП в ДФЗ – Благоевград съдът присъди на Китов разноски за адвокат в размер на 1000 лева, които трябва да му бъдат платени от фонда.

Парите едва ли ще бъдат проблем за Разплащателна агенция – Благоевград, която наскоро подписа договор за наем от половин млн. лв. за 5 г. за офиса на пъпа на Благоевград – в сградата на НТС, но връщането на Китов на поста ще е доста проблемно.

За него е неприложим трикът, използван този април за Красимир Динчев, който също бе възстановен на работа от съда. Час след като той седна зад бюрото си, в Благоевград пристигна представител от „Човешки ресурси“ на Държавен фонд „Земеделие“ в София и заедно с шефката на Разплащателна агенция Светла Сотирова връчиха на Динчев заповед за освобождаване поради съкращение на щата.

В случая с Китов щатът обаче няма как да бъде съкратен, тъй като предстоящият конкурс легитимира длъжността „началник на отдел ПСМП“.

Оставането му на поста също е абсурдно, понеже човекът, който го уволни миналия януари – Р. Порожанов, вече е на още по-висок пост – министър на земеделието, а и ако някой спечели конкурса другата седмица, тогава местната Разплащателна агенция ще се окаже с 2-ма души, назначени на 1 щат.

Освен в правния отдел на ДФЗ – Благоевград, който спешно трябва да решава как да се измъкне от ситуацията, връщането на Китов на работа ще създаде много главоболия и на колежката му Снежана Шаренкова, която го замества на този пост и веднъж вече пробва да спечели креслото му с явяване на конкурс, макар и неуспешно. Експертното място, от което Шаренкова дойде, за да поеме работата на Китов, вече е заето, а свободен щат в Разплащателната агенция в Благоевград поне към момента няма. Междувременно преди месец земеделски производтели натопиха Шаренкова и житейската й половинка – неин колега в ДФЗ – Благоевград, че умишлено бавят преписките им и се държат надменно с тях. След сигнала фондът прати проверка в Благоевград, разпитани бяха повечето от работещите в агенцията и земеделци, които научиха случайно, че има приемна, на която могат да се оплачат от неуредици, но резултатите от проверката още не са обявени.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *