Разноока красавица докара национална известност на сем. Симидчиеви от Благоевград, Лионел Меси бойкотира футбола в дома на ОбС председателя Р. Тасков, калпазанката Хера извади от строя соларните лампи на адвокат В. Медарова…

Кучета, котки, зайци и всякакви други четирикраки сериозно объркват плановете на благоевградчани за лятна почивка. Тъй като животинките са част от семействата им и не могат да се отглеждат сами, отпуските и дестинациите се планират така, че винаги у дома да има някой, който да ги наглежда.

Сред един от най-известните домашни любимци с благоевградска принадлежност е Кари – чистокръвната персийска котка на най-умната жена в света Даниела Симидчиева. Кари всъщност не е точно собственост на бившата синдикална лидерка, а е на най-малката й дъщеря Петя, но всички обитават едно жилище. Известността на писаната идва от факта, че тази година тя стана рекламно лице на календара на строителната фирма, в която Петя работи, и сега пухкавата й осанка може да се забележи на стените на стотици домове в цялата страна.

„Името й идва от „кар”, което на турски е сняг – разказа за „Струма“ Петя Димитрова. – Подари ми я моят съпруг, докато още бяхме гаджета. Той е турчин и исках името на котенцето ми да е свързано с него, затова побългарих Кар с едно „и“ накрая и така стана Кари”.

Подаръкът бил връчен на Петя с панделка на вратлето във Варна, където тя завършила висшето си образование. По тази причина котето освен че е с национална известност, е и заклет пътешественик – дори стопанката му не може да си спомни колко километра Кари е „навъртяла“ с влака между Варна и София. На всичкото отгоре персийката е и заклета веганка – не лизва месо, но за сметка на това обожава диня, домати, пъпеши, ягоди и салата. И с това далеч не се изчерпват особеностите й. Най-забележителното в нея са очите – едното е светлосиньо, а другото  жълто-зелено.

Кари е на 4 г. и рожденият й ден 13 март е обявен в семейството за официален празник. На тази дата бялата красавица задължително получава нещо особено вкусно за ядене – например няколко листа маруля с купа плодови резенчета.

„Кари ми е подарена с много любов, сега така и я гледаме и затова всички толкова я харесват”, предполага Петя. Особено й е забавно да гледа котето как спи – по уникален за котките начин, легнала по гръб и изпружила крачета, както и муцунките, които прави в съня си. Напоследък пък цялото семейство искрено се забавлява с реакцията на персийката, когато види през прозореца, че по клоните на дървото пред кооперацията минава катеричка.

Заради красавицата няма никаква опция всички заедно да ходят на почивка. По тази причина завчера Дани Симидчиева отиде сама на санаториум, а чак когато се върне, младите могат да си правят планове за летния отдих.

Председателят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков отглежда у дома си заек. Той прилича по-скоро на плюшена играчка, на 2 месеца е и е подарък на дъщеричката му Деси от приятели и съученици по случай рождения й ден. Дългоухият сладур се казва на галено Лио, иначе официалното му име е Лионел Андрес Меси. Кръстен е на любимия футболист на стопанката си, нападателя от аржентински произход, играещ за испанския клуб „Барселона”, който е петкратен носител на „Златната топка”, четирикратен носител на „Златната обувка” и е собственик на десетки златни медали и купи. Четирикракият Лио все още не е проявил афинитет към футбола и поне за момента не обръща никакво внимание на топките, които му пъхат под муцунката, но пък си живее като истински бей в специална клетка, постлана с талаш, на климатизираната тераса на семейство Таскови. Яде само готова храна за зайци и на нищо друго не обръща внимание.

Преди време Деси имала и друг заек, който обаче загинал геройски от старост, фамилията успешно минала през периода с рибките в аквариум. Не успели да се справят само с папагалите, защото децата на Р. Тасков развили алергия от тях и се наложило скоротечно да бъдат подарени барабар с клетката на техни приятели. Такъв сладур като Лио обаче никога не са имали, кълнат се всички вкупом.

Адвокат Венета Медарова и съпругът й Васил, който е полицай, си имат не един, а цели двама домашни любимци. 4-годишният Арес и приятелката му Хера, която е на годинка и половина, са минипинчери и отдавна са завоювали приза на най-гласовитите пазачи в село Дъбрава, където семейството живее. Освен че понякога са ужасно шумни, двете сладурчета са и изумително гостоприемни и любопитни. Появят ли се гости в къщата, Арес и Хера първо сериозно ги облайват, след което се залепят до краката им и не мърдат, докато гостите не си тръгнат. Чак след като портата хлопне зад гърбовете им, двете кученца се отправят към леглата си в коридора на къщата и се маскират на най-послушните животинки на планетата.

„Арес всъщност е изключително възпитан, но Хера е истинска напаст”, признава адвокат Медарова. Още в първите месеци след появата си в къщата малката дама първо изяла няколко чифта джапанки и обувки, а след това се специализирала на кабелите на сонарните лампи в двора и сега се налага всяка вечер след работа мъжете в семейството да правят основен преглед на всички осветителни тела, за да са наясно какво точно им предстои за ремонт.

Двете кученца се разбират отлично помежду си, особено що се отнася до това да разделят храната си, да гонят внучетата на сем. Медарови по двора и да правят бели, но не се очаква задълбочаване на отношенията помежду им, тъй като Арес е кастриран, а скоро на подобна операция ще бъде подложена и Хера.

Общинският съветник Сашо Милчев отглежда в двора на къщата си 3-годишния Бахар. Кучето е овчарка с вродената интелигентност на породата, много гальовно и невероятно привързано към стопанина си. Сред любимите занимания на Милчев и Бахар са да се гонят по двора или да си правят дълги изморителни разходки по баирите.

Адвокатът Иван Тошев пък си има лабрадор, който е на 2 години. Името му е Харви. Красавецът е собственост на дъщеря му Магдалена, но поради чести служебни пътувания извън страната преди година и половина тя го връчила на татко си да се грижа за него.

„Първоначално Харви обитаваше стаите на къщата ни в Кочериново, но тъй като муцуната му е разрушителна, го пуснах на двора”, признава Тошев. Това обаче ни най-малко не стреснало своенравия лабрадор и след като за кратко време той удвоил белите си, стопанинът му бил принуден да го завърже на синджир, който се движи по опънато стоманено въже. Сега Харви няма възможност много-много да обикаля двора, но пък попадне ли нещо в обсега на зъбите му…

„Иначе е изключително забавен, игрив, палав, привързан много към всички близки и приятели и е пълно олицетворение на максимата, че кучето е най-добрият приятел на човека”, категоричен е адвокатът.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *