Роми нападнаха с камъни и колове деца от отбора по гребане

Роми нападнаха с камъни и колове деца и треньори от отбора по гребане в Асеновград. След сблъсъците полицията задържа 8 души.

Конфликтът започва още в понеделник следобед край язовир 40-те извора по време на тренировка на отбора по кану-каяк от детско-юношеската школа на СК „Асеновец”. Две от момичетата от отбора са в лодката си, но едното губи баланс и пада във водата. За да се качи отново, девойката и приятелката ѝ отиват до брега. Именно там били ромите, които първоначално им предложили помощ. Момичетата отказали и тръгнали с лодката си навътре към язовира. Тогава обаче ромите станали агресивни.

„Започнаха да ни целят с топки и с камъни, тръгнаха да плуват след нас”, разказва Биляна, която е едно от момичетата в лодката. Тя е категорична, че с приятелката ѝ по никакъв начин не са предизвиквали тази агресия. По думите ѝ ромите дори заплашили момичетата, че искат да ги убият и удавят.

Първи на помощ на момичетата се притичват треньорите Иван Чорлов и Йордан Григоров, които разбират за инцидента от друго момиче, станало свидетел на случката.

„Още докато питах какво става, те започнаха да ме замерят с камъни, метални столове и колове”, обяснява Йордан. Той разказва, че нападателите взели греблата им и започнали да ги удрят с тях.

Треньори нападнати от роми

„Имаше малки деца, които бяха удряни”, коментира още Йордан.

От ситуацията се спасяват едва когато идва друг техен колега, който отвлича вниманието на ромите. Тогава потърпевшите веднага подават сигнал до телефон 112 и тръгват към Асеновград.

Това обаче не спира ромите, които причакват отбора близо до болницата в града, където се пренася и конфликтът.

Те започнаха да къртят метални колове от близките, носеха метални лопати и брадви, разказва Гергана, която е майка на едно от битите деца. При инцидента мъжът ѝ също е пострадал. По думите ѝ единият от нападателите се опитал да го прегази ѝ с колата си,но не успял и го влачил около 5 м.

„Моето дете е много уплашено и не знам дали някога ще може да ходи спокойно на тренировки”, споделя жената.

Треньори нападнати от роми

Много хора стават свидетели на инцидента, но никой не подава сигнал в полицията. След като в крайна сметка властите се намесват, са задържани осем души.

„Към нападателите са повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа от наблюдаващ прокурор по досъдебно производство за хулиганство с нанасяне на телесни повреди”, съобщи гл. секретар Христо Терзийски в студиото на „Тази сутрин”. По думите му в случая органите са действали абсолютно адекватно.

„За нас е важно да имаме подаден сигнал на 112, за да бъде нашата реакция бърза и адекватна”, коментира още той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *