HP-p1-728×90 Refan
Топ теми

САЩ с тежки критики! В България има нетърпимост към различните и търпимост към корупцията

Липсата на толерантност и корупцията – това са основните области, в които Държавният департамент на САЩ критикува България в годишния си доклад за състоянието на правата на човека.

Маргинализацията и обществена нетърпимост към ромското малцинство остава най-сериозният проблем при спазването на правата на човека в страната, съобщава btv. Отбелязва се все по-голямата обществена нетърпимост към бежанците, хората с увреждания или различна сексуалност.

Корупцията продължава да подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и в другите държавни институции. Тя, според авторите на доклада, ограничава и възможностите за действие на правителството.

Цитират се и данни от работодателски организации, според които 46% от фирмите са били обект на корупционен натиск. Според Центъра за изследване на демокрацията пък 22 на сто от българите са усетили по един или друг начин ефектите от корупцията, но до наказателно преследване се е стигнало при едва 0,01% от случаите. Докладът се базира и на анализи на неправителствени организации.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *