Семейната фирма на кмета на Фъргово прави открити рудници върху 204 дка за добив на гнайсошисти

Фирмата на кмета на сатовчанското с. Фъргово Венци Кацаров започва строителство на открити рудници за добив на скално-облицовъчни материали в землището на селото върху площ от 204 334 кв. м. ЕТ „Силвия Кацарова-Венци“, в която водеща е пишещата се за управител кметска съпруга Силвия, пуска хидравличен чук, багер и булдозер в участъците Брезите, Кърпово и Тиклата в находището за гнайсошисти „Фъргово“. Тук ще бъдат изградени 3 депа за земна маса и 5 – за скална. Изземването на минната маса ще се извършва на стъпала от по 2,5 и 5 метра, а обработката на материалите ще се прави ръчно с шила и чукове. Добитите плочи фирмата ще кара за допълнителна обработка в цех за обработка на скално-облицовъчни материали в с. Сатовча. Предвижда се минимален годишен добив от 1800 куб. м полезни изкопаеми, което съответства на около 27 000 кв. м. плочи. Обектът ще се експлоатира за максималния концесионен срок от 35 г.

Фирмата на Силвия Юлиянова Кацарова започва работа на обекта, след като в продължение на 2 г. с разрешение на Министерския съвет прави геоложко проучване в района. То бе и причината съселяните на кметската фамилия на няколко пъти да се оплакват пред медиите, че кметът им разкопава и техни ниви, а други наводнява и ги прави неизползваеми. Въпреки че те посочиха как машините на Кацарови дълбаят опасно точно под далекопроводите и над водопровода, отвеждащ вода до пет села, последствия нямаше.

Междувременно се оказа, че освен с добив на облицовъчен материал, кметската фирма редовно печели и обществени поръчки, свързани главно с дърводобив. През последните години тя например е спечелила поръчка на Държавно ловно стопанство „Дикчан“ за дърводобив в участък с прогнозно количество дървесина 1222 м куб. лежаща маса на стойност 31 607 лв. без ДДС, друга поръчка на „ДГС Гоце Делчев” за сеч, извоз и рампиране на 1204 куб. м строителна дървесина и дърва за огрев на стойност 33 697 лв. без ДДС и т. н.

Факт е, че В. Кацаров е един от най-дейните селски управници – наред с дейността на фирмата и кметуването наскоро гръмна скандал и че е уредил майка си с държавни субсидии, без тя да гледа тютюн, но и по този параграф му се размина.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *