Синдромът на „тъмните прозорци“ извади на имотния пазар в Югозапада десетки инвестиционни проекти

Синдромът на „тъмните прозорци“, усещащ се от няколко години в България като цяло и в Благоевградска област в частност, достигна своя пик и строителните предприемачи и обикновени граждани започват все по-масово да продават готовите си инвестиционни проекти заедно със земята и всички разрешителни, събрани до ниво първа копка.
Тъй като по официална статистика миналата година в страната ни е имало около 1.2 млн. незаети и необитаеми жилища, което е 30% от общия жилищен фонд, тоест кандидатите за ново жилище са имали голям избор, хората с пари вече предпочитат да си купят нещо готово, отколкото тепърва да влизат в процес на събиране на разрешителни, търсене на архитекти, изготвяне на архитектурни планове, избор на строителни материали, намиране на майстори, чакане…
Особено силно важи това за Банско, който официално бе обявен за национален първенец по ръст на продажбите на имоти през втората половина на миналата година. Данните на Агенцията по вписванията показват, че сделките в района към края на 2017 г. са нараснали с почти 30% в сравнение с периода юли-септември. Любопитното е, че това става точно когато Министерският съвет даде зелена светлина за строежа на втори лифт в курорта. Те са се осъществили на средна продажна цена от 325 кв.м, при 320 на кв.м през 2016 г. Освен че е най-големият имотен пазар у нас, Банско е и най-интернационален като профил на купувачите – там делът на българските купувачи е само 40%, а останалите са чужденци.
При това положение имотните сайтове все по-активно започнаха да се пълнят с обяви за продажба на инвестиционни проекти. От началото на годината в планинския курорт и околностите му са се появили поне 10 атрактивни обяви за продажба на инвестиционни проекти за хотели и жилищни сгради. Явно собствениците им доста бързат да се отърват от тях, защото в последните дни дори започнаха да намаляват цените.
До луксозен мегахотел в Банско срещу 550 000 се продава проект за жилищна сграда върху парцел от 995 кв.м. Допреди седмица цената й беше 599 000 . Сградата е 5-етажна кооперация, в която 1 квадратен метър разгъната площ излиза 183 /кв.м. В нея са предвидени общо 30 апартамента с по 1 или 2 спални, 7 студиа и подземни гаражи, както и спортен център, състоящ се от фитнес, покрит басейн, сауна, масаж, бар, тоалетни и склад.
Друг проект за хотел в Банско върху площ от 2701 кв.м се продава срещу 450 000 , или 167 /кв.м. Парцелът е в местността Свети Иван и за него са минали всички процедури – от преотреждане в „друга селищна територия“ до разрешително за строеж. Допустимата кота на строежа е 13 метра, което предполага макимум 4 етажа. В сградата са проектирани 78 апартамента с площ от 30 до 85 кв.м, спа комплекс и плувен басейн, има дори кула с панорамна тераса.
Парцел с проект за ваканционни апартаменти в близкото до Банско и Разлог село Годлево е обявен за доста атрактивната цена от 6 на кв.м, тоест срещу общо 34 000 без ДДС, което е с 30% по-евтино, отколкото се предлагаше в края на миналата година. Площта му е 5467 кв.м и е планиран за 97 апартамента. Проектът е изцяло готов на работно ниво, с всички архитектурни планове и съпътстващи специални части, има първоначално одобрение от главния архитект на община Разлог, но за официално разрешително все още не е кандидатствано поради нуждата от допълнителен финансов ресурс. Продавачът обещава съдействие за окончателното разрешително за строеж.
Друг отказал се да строи предприемач в Банско търси купувач на „елитен парцел с проект и всички разрешителни за строеж“. Проектът е за 4-етажна сграда с 32 апартамента, ресторант, вътрешен басейн и т.н. Всички необходими за строителството архитектурни и други технически проекти са извършени на работно ниво и одобрени от главния архитект на гр. Банско. На практика строителството може да започне веднага. Площта на парцела е по-малко от 1 дка, а общата разгъната застроена площ на сградата – 2493 кв.м. Проектантското бюро, което продава, е наблегнало в обявата си на факта, че това е последният останал незастроен парцел в непосредствена близост до единствения към момента кабинков лифт в Банско.
“Сградите наоколо са построени преди около 5 години и не притежават този модерен стил, последна мода при материалите, екстри и заложени най-ефективни технически решения. Това дава реална възможност на инвеститора, придобил този парцел и проект, да построи един емблематичен ваканционен комплекс, открояващ се сред най-добрите в ски курорта Банско”, не пести високата си самооценка проектантът, който е поставил и условие да получи два едноетажни апартамента в бъдещата сграда.
Продавачът е оценил земята с включените архитектурни планове плюс разрешително за строеж на 549 000 . Пресметнал е още, че на купувача ще му трябват не повече от 1 000 000

за строителството, което прави себестойност от 400 на кв.м. С другите разходи, включително комисиони за продавачите на апартаментите, чертата е ударена под 1 640 800 .
1 100 000 търси поредният продавач в Разлог за парцел от 4,5 дка с инвестиционен проект в него за ваканционен комплекс “само на 50 м от оградата на Пирин голф клуб”. Акцентът в обявата е върху намиращото се в съседство “голф игрище с 18 луни, проектирано от световноизвестния Ян Ууснам”. Цена не е посочена, защото ще бъде отговаряно само на сериозни кандидат-инвеститори.
Затова пък за идейния проект и земята в съседно Банско, които се предлагат за строителсто на малка ваканционна сграда от 20 апартамента, в ценово отношение всичко е ясно – земята е оценена на 150 000 , архитектурните проекти са 14 000 , разрешителното за строеж е 10 000 , вертикална планировка плюс външни връзки – още 20 000 . Себестойността на строителството и довършителните работи на цялата сграда според продавача ориентировъчно ще са не повече от 322 000 , което прави обидно ниските за Банско 230 /кв.м Продавачът дори е изчислил, че ако инвеститорът се напъне и след
построяването продаде сградата, ще спечели чисто 400 000 .
Треската за продажби на готови инвестиционни планове върви в цяла Югозападна България. Например в Бобошево срещу повече от скромната цена от 37 000 се продават 2 фамилни къщи, които са с виза скица за проектиране на хотел, а като бонус в цената е включен и архитектурен план на хотела. Постройките се намират в центъра на Бобошево, гръмко обявено от продавача за “Българския Йерусалим”. Постройките са с разгъната площ от 1060 кв.м и понеже са строени през 1922 г., се нуждаят от сериозен ремонт. Въпреки че разрешителното им е за хотел, има и опция в тях да се направи клиника или старчески дом.
Собствениците на сградите също така предлагат и съдружие срещу сумата от 75 000 , които щели да бъдат инвестирани в реконструкция на сградата и привеждане във вид, в който може да започне да работи като хотел.
Във вече сериозно застроеният благоевградски кв. „Еленово“, където има стотици непродадени жилища в нови кооперации, частни лица също се опитват да се отърват от идеите си за строителство. Един от най-новите инвестиционни проекти, предложени за продажба, е на две жилищни сгради с обща площ 2672 кв.м, включващи 5 етажа с 44 апартамента. На външен вид сградата изглежда луксозна, подобно на затворените комплекси на пътя за село Еленово, не е ясно обаче дали апартаментите в нея няма да увеличат тазгодишната статистиката на незаетите жилища.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *