СЛЕДИЗБОРЕН „ЛОВ НА ВЕЩИЦИ“ В БЛАГОЕВГРАД! Зам. лидерът на БСП Г. Янчева обвинена, че с преференции едва не катурнала Н. Бошкилов от депутатския стол

БСП в Благоевград свиква в началото на следващата седмица партийна конференция с 2 точки в дневния ред – отчет и анализ на резултатите от парламентарните избори и снемане на политическо доверие от кандидат-депутатката Гергана Янчева, която е зам. председател на общинското ръководство на БСП – Благоевград.

Първата точка е очаквана, а втората е резултат от вътрешнополитически скандал, избухнал в понеделник в щаба на червените в Благоевград, когато ЦИК официално качи на сайта си преференциите, които са получили всички кандидат-депутати за 44-ия парламент, и в протокола на РИК – Благоевград под номера на Гергана Янчева се появи числото 2440.

Мотивът за искането на най-тежкото партийно наказание в червените редици е, че е погазено решение на конференцията на БСП от 31 януари, когато са определени кандидат-депутатите от Благоевград в листата. Тъй като в нея бяха включени 6 имена на благоевградчани – Николай Бошкилов, Гергана Янчева, Валери Миленков, Ваня Маникатева, Антон Асиски и Васил Новоселски, с гласуване е взето решение всички да работят за областния председател на БСП Николай Бошкилов, което включва убеждаване на гласоподавателите от общината – симпатизанти на БСП, че трябва в бюлетината да посочат освен номера на партията 10 още и преференциалния номер на Бошкилов, който беше №2. Аналогично решение всъщност е взето и за останалите общински организации на БСП в региона – всеки да подкрепи своя си кандидат-депутат.

В понеделник обаче стана ясно, че Янчева има изненадващо много преференции в своя полза. От всичките 2440 в благоевградските секции тя е получила 600 гласа, а останалите преференции са от областта. Така само 77 гласа не й стигнаха, за да измести Н. Бошкилов от третия депутатски мандат на БСП в Пиринско, който той получи с 2516 преференции.
Юристката обяснила, че е натрупала преференциите си поради щастливото за нея стечение на обстоятелствата, че нейният номер 10 в листата съвпада с този на бюлетината №10. Янчева обяснила, че е успяла да събере гласовете поради презастраховката на по-възрастните избиратели, които за всеки случай са зачеркнали и двете десетки върху бюлетината. Партийните й другари обаче твърдели, че разполагали с доказателства, че тя е работила преференциално за себе си, а е имала и помощници в лицето на бившия депутат Емил Костадинов, ексобластния председател на БСП Юлиян Гошев и Йорданка Слатинска. По време на кампанията те агитирали избирателите да подкрепят Янчева, която е отговорна и амбициозна и ще изведе партията напред. В полза на тези твърдения е и шеметната партийна кариера в БСП – Благоевград, която адвокатката направи за последните няколко години, като успя да стане зам. председател на ОбС на БСП в Благоевград, член на Изпълнителното бюро на общинското ръководство, както и общински съветник от БСП.

Искането за снемане на политическото доверие от Г. Янчева означава, че партийните й другари ще й искат оставката и от 2-та поста в ОбС на БСП, както и като общински съветник.
Репортер на вестник „Струма“ се свърза с Г. Янчева. Ето какво заяви тя:
„Разбрах от медиите за обвиненията, които ми се отправят. Изключително съм огорчена, защото през цялата кампания съм спазвала решението на общинската организация и дори моите поддръжници недоумяваха, когато ги призовавах да гласуват не за мен, а за Николай Бошкилов преференциално. Затова сега не приемам обвиненията, не съм предала никого, не съм нарушила партийните решения, съвестта ми е чиста. Моят резултат се дължи до голяма степен на съвпадението 10/10 на листата и мястото ми, както и на факта, че се ползвам с добро име и с доверието на много хора, които, без да съм ги карала, така са преценили да гласуват, което е тяхно право. Утре /днес, бел. ред./ обмислям да напиша отворено писмо до организацията и до медиите, в което да обясня позицията си.
Не мога да разбера и друго – защо се замесват по такъв непочтен начин и имената на Юлиян Гошев и Емил Костадинов, които бяха в щаба и работиха всеотдайно за избирането на Николай Бошкилов. Затова смятам, че нещата са по-дълбоки от това, което се изважда на показ, и отношението към мен и моя резултат на изборите не е позиция на общинския партиен съвет, а на един-двама души в него. Ако все пак се стигне да ми се иска снемане на политическо доверие, съм убедена, че болшинството няма да го подкрепят, защото добре ме познават. Много съм огорчена и обидена, но няма да предам БСП“, каза пред вестник  „Струма“ Гергана Янчева.
На въпрос дали са се чули с лидера Николай Бошкилов, тя бе категорична: „Чухме се съвсем за кратко в деня на изборите, но явно трябва да се срещнем и да си поговорим, а не да го правим чрез медиите“, бе лаконичният й коментар.
БОРИС ГРИГОРОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *