СЛЕД ЖАЛБА НА РОДИТЕЛИ Прокуратурата посече решението на ОбС – Хаджидимово на детска градина да ходят само малчугани на изрядни платци към хазната

Окръжна прокуратура – Благоевград посече  Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини на територията на община Хаджидимово и ултимативно препоръча на съветниците да отменят 3 от приетите миналата година промени в нея.

Става въпрос за чл. 15 от наредбата, според който при записване на детето в детската градина родителят трябва да представи документ за наличие и/или липса на задължения към община Хаджидимово и документ за платена такса в общинските детски градини на територията на община Хаджидимово за другите деца в семейството.

Вторият член, за чиято отмяна настоява прокуратурата, е чл. 27, според който „При отписване на детето от детската градина на родителя се издава служебна бележка, удостоверяваща липсата на финансови задължения към посещаваното детско заведение“.

Като абсолютно дискриминационен член обвинението е приело и чл. 30, гласящ: „При преместването от една детска градина в друга задължително се издава удостоверение за платени такси в детската градина. Не се приема дете в другата детска градина на територията на общината без съответния документ“.

Според държавното обвинение, което бе сезирано за наредбата от родители и съветници, тези разпоредби се явяват като отрицателна предпоставка за записване, отписване и  преместване на децата в общинските детски градини и са грубо погазване на Закона за предучилищното и училищното образование. Съгласно чл. 3 от Закона образованието е национален приоритет, а чл. 7 и 8 от него сочат, че основно задължение на държавата и общините е да осигурят правото на образование, към което се включва и посещаването на детска градина и предучилищно образование, и да създават условия за обхвата на децата, а не да възпрепятства упражняването на предучилищното образование заради неплатена такса.

Мотивът на прокуратурата е, че тези задължения за плащане на такса за ползването на общински детски градини са за родителите и настойниците, а не са на децата.

Въз основа на всички тези прокурорски доводи кметът на общината Людмил Терзиев е входирал в дневния ред на следващата сесия предложение да се отменят изцяло 3-те добавки.

БОРЯНА ЦОНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *