След Лебница и Струма на режим, едното село с вода през деня, другото през нощта

След санданското село Лебница от вчера и село Струма е с режим на водоподаването. Вчера жители на Лебница окупираха заседателната зала в община Сандански и атакуваха с въпроси управителя на общинско дружество УВЕКС Крум Аргиров и зам. кмета Георги Трайков за режима на питейната вода, на който са подложени от близо две седмици. На воден режим от вчера е и село Струма, съседно на Лебница, съобщи временният управител на общинско дружество УВЕКС Крум Аргиров. Той поясни, че през деня вода няма Струма, а през нощта в Лебница. Това е единственото решение, за да може и в двете села да има вода за няколко часа през денонощието, заяви управителят на УВЕКС и допълни:

„Проблемът е от доста време. Бившият управител на дружеството от 2014 г. е депозирал молба да се прекрати разрешителното за водовземане от „Шахтов кладенец” в землището на с. Лебница. От 25.03.2014 г. Басейнова дирекция одобрява проекта и се дава разрешение за консервиране на обекта. След като е изграден новият водопровод, селата Струма и Лебница са вързани към пречиствателната станция в Сандански и консервираният кладенец не може да се ползва. На 20 юни депозирах искане за разконсервиране на водоизточника и подновяване на разрешително. В годините този водоизточник е подпомагал с подаване на вода в рамките на 2-3 часа в летните месеци двете села. След като излязат химичните, микробиологичните и радиологичните проби, тогава може да се говори за пускане на водата от това водовземане”, заяви Кр. Аргиров.

Той е предложил да закупи за сметка на УВЕКС минерална вода и същата да бъде раздадена на жителите на селата Струма и Лебница. Но до това не се е стигнало, стана известно вчера.

ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *