Спасители: Не влизайте във водата с дъвка

17 вида хватки може да приложи водният спасител, за да захване удавника, без това да създава опасност и за него.

Междувременно, докато се отзовава на сигнала за помощ, той трябва да прецени човекa, за да избере най-добрия подход. Дали става дума за опитен, но уморен плувец, дали не е получил травма, дали е в безсъзнание, дали не е в състояние на истерия… Важно е удавникът да се подхване така, че да не може да се вкопчи в спасителя и да го повлече. След изваждането от водата, пък, водният спасител трябва да провери дали човекът има пулс – това се прави с четири пръста на сънната артерия. Следва обдишване пет пъти, после идва сърдечният масаж.

Във всичко това се обучават курсистите на Георги Мелев в Пловдив, предаде БГНЕС.

Обучителят им не е случаен – неговото свидетелство за воден спасител е издадено през 1964 година с номер 1 в цялата страна. Курсът, включващ теория и практика, трае три месеца, а до лятото в Пловдив през него са преминали 70 души. Те получават различни разреди – най-високият, трети, е воден спасител за морето. Мелев казва, че от тазгодишните курсисти около 60 са покрили изискванията.

Стефан Тропчев от Водноспасителната служба на БЧК в Пловдив, който наблюдава демонстрациите на водните спасители на Гребната база, припомня правилата за безопасно къпане – да се влиза във водата трезвен, час-час и половина след хранене, децата да се държат под контрол от възрастните, да не се влиза във водата с дъвка в уста. Последното правило не е толкова познато, но то е важно при реанимационните дейности след изваждането от водата, когато при рязко вдишване дъвката може да изиграе фатална роля.

Седем удавяния има в Пловдивска област миналата година, в нито един от случаите не става дума за деца до 17 години. Всички фатални инциденти са настъпили при къпане в неохраняеми зони – реки, напоителни канали, стопански водоеми. Гребната база мами с водната си шир, но къпането в нея е абсолютно забранено. През годините имаше случаи на удавяния по непредпазливост, но напоследък правилото се спазва.

При температура 22 градуса на водата и надвиснали буреносни облаци в небето, момчетата на Мелев, които са преди изпит, демонстрираха няколко начина за извеждане на удавници от водата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *